Nina

Nina

Nina er min yngste skapelse men var den første til å bli publisert i filmform! Novelle og film for barn.

Les mer
Nona

Nona

Nona er mitt eldste arbeide. Jeg har hatt følge med henne i mange år, og håper jeg en dag får publisert henne. Nona er en fortelling innen sjangeren Fantacy, der jeg har frie tøyler og selv skaper min egen verden

Les mer
Kristin

Kristin

Kristin har jeg arbeidet med i rykk og napp. Hun er en krevende jente, fordi hun ikke har rot i Fantasy-miljøet. Pga dette krever det at jeg gjør min jobb med bakgrunnshistorien

Les mer
Homepage / Småprat / Sannheten bak Fa Mulan
Blomster paa graven av Jonas Lie Stenen av Olaf Bull Synnøves sang av Bjørnstjerne Bjørnson Jeg har sett BBC Miniserie Anna Karenina fra 1977 Litteraturens betydelse Jeg har lest En reise til jordens indre av Jules Verne. Jeg har lest Kong Salomons Miner av H. Rider Haggard Jeg har lest Nilens Dronning av H. Rider Haggard. Jeg har lest Dødsgrottene ved Kôr av H. Rider Haggard Jeg har lest Tordivelen flyr i skumringen av Maria Gripe Jeg har lest Agnes Cecilia – En selsom historie av Maria Gripe Jeg har lest Skygge-gjemsel av Maria Gripe Jeg har lest Skyggenes barn av Maria Gripe Jeg har lest …Og de hvite skyggene i skogen av Maria Gripe Jeg har lest Skyggen over Steinbenken av Maria Gripe Jeg har lest Ravnejenta av Torill Thorstad Hauger En lang vinter gir seg. Rita reflekterer over «Det angår også deg» av Arnold Jacoby og Herman Sachnowitz Automatskrift. Automatskrift fra 2013 Yes. Skjerp dere! SKJERP DERE! Hvil i fred, Jahn. Takk for musikken. Shakespeare er fortsatt en innspirasjon Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Virginia Woolf Quote Godt sagt Jeg har begynt med Bullet journal Jeg har lest Robinson Crusoe av Daniel Defoe…igjen! Språk er facinerende Jeg har lest Anna Karenina av Leo Tolstoy Når man er historie-nerd : Yuki-onna Ikke alle skjønnheter har en penn Sannheten bakom «Solens sønn og Månens datter» Gratulerer med morsdagen! En replengdes avstand Hva vil jeg oppnå med å skrive? Beskyttet: Kezan og Prinsen – Del fire Beskyttet: Kezan og Prinsen – Del tre Gjenreisningen av Finnmark Ingen ord Om å få en «eureka» opplevelse mens man skriver Beskyttet: Kezan og Prinsen del 2 Beskyttet: Kezan og Prinsen revidert, del 1 The Dark Crystal Dette fenomenet som kalles skrivetørke Når «legender» går i tusen knas Kezan og Prinsen Hvil i fred, Margit Musikk til inspirasjon Automatskrift Automatskrift Vi har mistet Minken Fosheim Jeg har lest Anne Franks dagbok..igjen. Dagens bok-craving If I Can Stop One Heart From Breaking – Dagens dikt Sommerlesning – er du med? Jeg har lest Stormens Vandrer av Dan Hörning Noen dager elsker man kjæresten sin mer enn andre dager. John Michelet er død Jeg har lest Svärdspel i Hadarlon av Dan Hörning En Hustavle Sagaen om Isfolket – Podden del 23..og en halv?! Sagaen om Isfolket – Podden del 23 Sagaen om Isfolket – Podden del 22 Sagaen om Isfolket – Podden del 21 Sagaen om Isfolket – Podcast del 20 Podcasten så langt Sagaen om Isfolket – Podden del 19 Sagaen om Isfolket – Podden del 18 Sagaen om Isfolket – Podcast del 17 Sagaen om Isfolket – Podcast del 16 Bokgasmisk! Sagaen om Isfolket – Podden del 15 Sagaen om Isfolket – Podden del 14 Sagaen om Isfolket – Podden del 13 Sagaen om Isfolket – Podden del 12 Sagaen om Isfolket – Podden del 11 True story Sagaen om Isfolket – Podden. Del 10 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 9 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 8 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 7 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 6 Sagaen om Isfolket – Podden. Del fem Sagaen om Isfolket. Podden, del fire Sagaen om Isfolket – Podden. Del tre Sagaen om Isfolket – Podden. Del 2 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 1 På lista over lesestoff Lang vei tilbake På ønskelista Når glorien falmer Biblioteket i Ljusdal endelig åpent igjen!

Småprat

Sannheten bak Fa Mulan

MulanAlle har vel sett eller i det minste hørt om Mulan fra Disney? Og de fleste vet at Disney elsker å hente inspirasjon fra virkeligheten. Poccahontas, Den Lille Havfruen, Snøhvit og mange andre er enten inspirert fra virkelighetens mennesker, eller i eventyr og legender. Det samme er tilfellet med Mulan.

I Disney sin variant får vi se en forkortet versjon av balladen, med humor og tårer får vi følge Mulan som er enebarn, se hvordan hun kjemper for å klare rollen som mann, hvordan hun blir avslørt og kastet i unåde før hun redder hele Kina og vinner ære og berømmelse.. og den kjekke generalen.

Men i virkeligheten ble hun ikke avslørt. Hun tjenestegjorde 12 år i keiserens hær, ble general og ba kun om en eneste sak som belønning når 12 var omme og alle soldatene skulle belønnes med gull og rikdommer: Den raskeste hesten hun kunne få så hun kunne reise raskt hjem til familien. Historien om Mulan har rett i at hun tar familiens plass når keiseren kaller til tjenestegjøring, men virkelighetens Mulan hadde en lillebror som bare var et barn, og en far som var gammel og syk, ikke i bra alder men med krigsskade. Hun reiser i lønndom til hæren, det er korrekt, men hun kom tilbake med ære og gaver, uten å ha blitt avslørt. Dette er vel og merke fra den opprinnelige sagnet om Mulan som daterer seg fra ca det 6 århundret.

Rundt 1600tallet dukker en revidert utgave opp med tragisk slutt. Her er det under en permisjon der Mulan får sjanse til å reise hjem og besøke familien historien slutter. Under reisens gang har hun blitt sjelesøster med en prinsesse da det ble oppdaget hun var kvinne, og når hun kommer hjem oppdager hun at hennes far har gått bort og moren giftet seg på nytt. I tillegg krevde Khanen hun tjente under at hun skulle innfinne seg i hans palass som hans konkubine, og Mulan begår selvmord for å slippe denne forskrekkelige skjebnen. Hun ber sin søster Youlan om å bringe et brev til sin forlovede før hun tar sitt liv. Youlan kler seg som mann for å dra dit, men hun avsløres og fanger folovedens amorøse oppmerksomhet, og hvem annen enn Luo Cheng snakker vi om her?

Nåvel. Dette er bare en forkortet fortelling om hvor Mulan kommer fra, og hvor Disney har hentet sin inspirasjon!

2 Comments

Post a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.