Nina

Nina

Nina er min yngste skapelse men var den første til å bli publisert i filmform! Novelle og film for barn.

Les mer
Nona

Nona

Nona er mitt eldste arbeide. Jeg har hatt følge med henne i mange år, og håper jeg en dag får publisert henne. Nona er en fortelling innen sjangeren Fantacy, der jeg har frie tøyler og selv skaper min egen verden

Les mer
Kristin

Kristin

Kristin har jeg arbeidet med i rykk og napp. Hun er en krevende jente, fordi hun ikke har rot i Fantasy-miljøet. Pga dette krever det at jeg gjør min jobb med bakgrunnshistorien

Les mer
Homepage / Bokanmeldelser / Rita reflekterer over Sagaen om Isfolket - Bok 5 Dødssynden
Blomster paa graven av Jonas Lie Stenen av Olaf Bull Synnøves sang av Bjørnstjerne Bjørnson Jeg har sett BBC Miniserie Anna Karenina fra 1977 Litteraturens betydelse Jeg har lest En reise til jordens indre av Jules Verne. Jeg har lest Kong Salomons Miner av H. Rider Haggard Jeg har lest Nilens Dronning av H. Rider Haggard. Jeg har lest Dødsgrottene ved Kôr av H. Rider Haggard Jeg har lest Tordivelen flyr i skumringen av Maria Gripe Jeg har lest Agnes Cecilia – En selsom historie av Maria Gripe Jeg har lest Skygge-gjemsel av Maria Gripe Jeg har lest Skyggenes barn av Maria Gripe Jeg har lest …Og de hvite skyggene i skogen av Maria Gripe Jeg har lest Skyggen over Steinbenken av Maria Gripe Jeg har lest Ravnejenta av Torill Thorstad Hauger En lang vinter gir seg. Rita reflekterer over «Det angår også deg» av Arnold Jacoby og Herman Sachnowitz Automatskrift. Automatskrift fra 2013 Yes. Skjerp dere! SKJERP DERE! Hvil i fred, Jahn. Takk for musikken. Shakespeare er fortsatt en innspirasjon Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Virginia Woolf Quote Godt sagt Jeg har begynt med Bullet journal Jeg har lest Robinson Crusoe av Daniel Defoe…igjen! Språk er facinerende Jeg har lest Anna Karenina av Leo Tolstoy Når man er historie-nerd : Yuki-onna Ikke alle skjønnheter har en penn Sannheten bakom «Solens sønn og Månens datter» Gratulerer med morsdagen! En replengdes avstand Hva vil jeg oppnå med å skrive? Beskyttet: Kezan og Prinsen – Del fire Beskyttet: Kezan og Prinsen – Del tre Gjenreisningen av Finnmark Ingen ord Om å få en «eureka» opplevelse mens man skriver Beskyttet: Kezan og Prinsen del 2 Beskyttet: Kezan og Prinsen revidert, del 1 The Dark Crystal Dette fenomenet som kalles skrivetørke Når «legender» går i tusen knas Kezan og Prinsen Hvil i fred, Margit Musikk til inspirasjon Automatskrift Automatskrift Vi har mistet Minken Fosheim Jeg har lest Anne Franks dagbok..igjen. Dagens bok-craving If I Can Stop One Heart From Breaking – Dagens dikt Sommerlesning – er du med? Jeg har lest Stormens Vandrer av Dan Hörning Noen dager elsker man kjæresten sin mer enn andre dager. John Michelet er død Jeg har lest Svärdspel i Hadarlon av Dan Hörning En Hustavle Sagaen om Isfolket – Podden del 23..og en halv?! Sagaen om Isfolket – Podden del 23 Sagaen om Isfolket – Podden del 22 Sagaen om Isfolket – Podden del 21 Sagaen om Isfolket – Podcast del 20 Podcasten så langt Sagaen om Isfolket – Podden del 19 Sagaen om Isfolket – Podden del 18 Sagaen om Isfolket – Podcast del 17 Sagaen om Isfolket – Podcast del 16 Bokgasmisk! Sagaen om Isfolket – Podden del 15 Sagaen om Isfolket – Podden del 14 Sagaen om Isfolket – Podden del 13 Sagaen om Isfolket – Podden del 12 Sagaen om Isfolket – Podden del 11 True story Sagaen om Isfolket – Podden. Del 10 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 9 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 8 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 7 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 6 Sagaen om Isfolket – Podden. Del fem Sagaen om Isfolket. Podden, del fire Sagaen om Isfolket – Podden. Del tre Sagaen om Isfolket – Podden. Del 2 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 1 På lista over lesestoff Lang vei tilbake På ønskelista Når glorien falmer Biblioteket i Ljusdal endelig åpent igjen!

Bokanmeldelser

Rita reflekterer over Sagaen om Isfolket – Bok 5 Dødssynden

05dødssyndenAv en eller annen grunn har jeg alltid likt denne boken. Jeg har likt bakgrunnshistorien, personene og hendelsene.

Men av en eller annen grunn er jeg skuffet når jeg avslutter boken denne gangen.

Misforstå meg rett, jeg elsker historien om Alexander og Cecilie. Jeg elsker Cecilie, jeg elsker hennes farge og personlighet, og jeg synes det er så utrolig romantisk og trist på samme tid med Alexanders legning, vanskene Cecilie møter i fornuftsekteskapet, og ikke minst de pinsler hun går gjennom etter at Alexander «finner frem til henne» så og si. Men nå når jeg leste den la jeg merke til en hel del ting jeg ikke visste irriterte meg.

All oppramsing av kongerekker, intriger mellom den omtalte kongen og hans hustruer/elskerinner, barna hans og alle problemer de møter på føles for meg som kun en eneste stor skryterekke fra Margit. Hun har vel aldri gjemt under en stol sitt fornemme slektstre, og kongehistorien sin kan hun. Men må hun virkelig briljere med det i bok etter bok? For meg blir det egentlig ganske kjedelig å lese om alt sånt, jeg har aldri vært spesielt glad i «sladderblasker» og synes ikke historisk sladder er spesiellt mye mer spennende enn å lese om Kardashians siste sprell. Jeg føler rett og slett det legger for mye fokus på kongehistorie og tar bort plass som i mine øyne burde vies til selve berettelsen.

Jeg irriterer meg også tildels over Cecilies besettelse over hvordan Alexander ble homofil. Hvilken rolle spiller vel det? Jeg personlig hadde blitt ekstremt såret og flatt ut forbannet om jeg hadde inngått et fornuftekteskap med en som på død og liv skulle «frelse meg» fra min egen legning som for meg var naturlig!

Nå viser det seg jo at Alexander ble «vridd» pga overgrep og ikke nødvendigvis var en «født homofil» men hele denne delen av historien gjør meg ganske hissig. Jeg synes det er utrolig respektløst av Cecilie å ha en bestemt mening at han MÅ ha vært «riktig» fra begynnelsen og iherdig graver videre tross at han forsøker få henne fra det. Jeg synes det er svært ufin fremgangsmåte hun viser. Det er helt i orden å finne ut av ting, å spørre litt forsiktige spørsmål og få hint som kan vise at han kanskje muligens og så videre, men jeg opplever at hun virkelig brøyter seg frem som et damplokomotiv. Det gjør meg sint. At homofile fremstilles som syke, forskrudde og så videre når andre mennesker i boken snakker om det kan jeg forstå, slik var verdens syn på saken da og det skal jo selvklart ikke Margit pynte på.

Om jeg nå hisser meg ned igjen og kommer tilbake til de bitene jeg elsker må det jo være hvor munnrapp Cecilie er, at hun er uredd og tøff, at hun ikke lar seg pille på nesa og hvor sterk hun faktisk er. Jeg liker godt Tarjej og hans møte med Cornelia også, Tarjej som såmenn ikke lar seg hundses med av en fornem liten adelssnobb på 11 år er en så fornøyelig lesning at jeg ler hver eneste gang. Jeg faller pladask for den søte lille snobben som Cornelia faktisk er. Hun er jo ikke noen slem pike, bare veldig adelspike til fingerspissene slik de fleste piker på den tiden var, foruten en viktig forskjell: Hun var ikke kuet til usynlighet. Jeg elsker henne! Jeg elsker hvordan hun og Tarjej får et slikt fint vennskap. Spesielt mye ler jeg når Tarjej forteller Cecilie om den fine piken han skriver brev med. «Og ganske ofte snørrete». Jeg dør!

Summa sumarum: Jeg irriterer meg over en del småsaker og boke seilte noen hakk ned på skalaen fra en 9,noe til en 6,noe på skala fra en til ti, men det er fortsatt en bok med svært høy underholdningsverdi.

Post a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.