Nina

Nina

Nina er min yngste skapelse men var den første til å bli publisert i filmform! Novelle og film for barn.

Les mer
Nona

Nona

Nona er mitt eldste arbeide. Jeg har hatt følge med henne i mange år, og håper jeg en dag får publisert henne. Nona er en fortelling innen sjangeren Fantacy, der jeg har frie tøyler og selv skaper min egen verden

Les mer
Kristin

Kristin

Kristin har jeg arbeidet med i rykk og napp. Hun er en krevende jente, fordi hun ikke har rot i Fantasy-miljøet. Pga dette krever det at jeg gjør min jobb med bakgrunnshistorien

Les mer
Homepage / Bokanmeldelser / Rita reflekterer over Sagaen om Isfolket - Bok 7 Spøkelsesslottet
Blomster paa graven av Jonas Lie Stenen av Olaf Bull Synnøves sang av Bjørnstjerne Bjørnson Jeg har sett BBC Miniserie Anna Karenina fra 1977 Litteraturens betydelse Jeg har lest En reise til jordens indre av Jules Verne. Jeg har lest Kong Salomons Miner av H. Rider Haggard Jeg har lest Nilens Dronning av H. Rider Haggard. Jeg har lest Dødsgrottene ved Kôr av H. Rider Haggard Jeg har lest Tordivelen flyr i skumringen av Maria Gripe Jeg har lest Agnes Cecilia – En selsom historie av Maria Gripe Jeg har lest Skygge-gjemsel av Maria Gripe Jeg har lest Skyggenes barn av Maria Gripe Jeg har lest …Og de hvite skyggene i skogen av Maria Gripe Jeg har lest Skyggen over Steinbenken av Maria Gripe Jeg har lest Ravnejenta av Torill Thorstad Hauger En lang vinter gir seg. Rita reflekterer over «Det angår også deg» av Arnold Jacoby og Herman Sachnowitz Automatskrift. Automatskrift fra 2013 Yes. Skjerp dere! SKJERP DERE! Hvil i fred, Jahn. Takk for musikken. Shakespeare er fortsatt en innspirasjon Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Virginia Woolf Quote Godt sagt Jeg har begynt med Bullet journal Jeg har lest Robinson Crusoe av Daniel Defoe…igjen! Språk er facinerende Jeg har lest Anna Karenina av Leo Tolstoy Når man er historie-nerd : Yuki-onna Ikke alle skjønnheter har en penn Sannheten bakom «Solens sønn og Månens datter» Gratulerer med morsdagen! En replengdes avstand Hva vil jeg oppnå med å skrive? Beskyttet: Kezan og Prinsen – Del fire Beskyttet: Kezan og Prinsen – Del tre Gjenreisningen av Finnmark Ingen ord Om å få en «eureka» opplevelse mens man skriver Beskyttet: Kezan og Prinsen del 2 Beskyttet: Kezan og Prinsen revidert, del 1 The Dark Crystal Dette fenomenet som kalles skrivetørke Når «legender» går i tusen knas Kezan og Prinsen Hvil i fred, Margit Musikk til inspirasjon Automatskrift Automatskrift Vi har mistet Minken Fosheim Jeg har lest Anne Franks dagbok..igjen. Dagens bok-craving If I Can Stop One Heart From Breaking – Dagens dikt Sommerlesning – er du med? Jeg har lest Stormens Vandrer av Dan Hörning Noen dager elsker man kjæresten sin mer enn andre dager. John Michelet er død Jeg har lest Svärdspel i Hadarlon av Dan Hörning En Hustavle Sagaen om Isfolket – Podden del 23..og en halv?! Sagaen om Isfolket – Podden del 23 Sagaen om Isfolket – Podden del 22 Sagaen om Isfolket – Podden del 21 Sagaen om Isfolket – Podcast del 20 Podcasten så langt Sagaen om Isfolket – Podden del 19 Sagaen om Isfolket – Podden del 18 Sagaen om Isfolket – Podcast del 17 Sagaen om Isfolket – Podcast del 16 Bokgasmisk! Sagaen om Isfolket – Podden del 15 Sagaen om Isfolket – Podden del 14 Sagaen om Isfolket – Podden del 13 Sagaen om Isfolket – Podden del 12 Sagaen om Isfolket – Podden del 11 True story Sagaen om Isfolket – Podden. Del 10 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 9 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 8 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 7 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 6 Sagaen om Isfolket – Podden. Del fem Sagaen om Isfolket. Podden, del fire Sagaen om Isfolket – Podden. Del tre Sagaen om Isfolket – Podden. Del 2 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 1 På lista over lesestoff Lang vei tilbake På ønskelista Når glorien falmer Biblioteket i Ljusdal endelig åpent igjen!

Bokanmeldelser

Rita reflekterer over Sagaen om Isfolket – Bok 7 Spøkelsesslottet

07spøkelsesslottetHver eneste gjennomlesning tidligere har stått for meg som et pliktløp. Jeg har ikke syntes boken var spennende eller særlig intressant fordi det ikke var noen rammede eller utvalgte med, og ingen magi i det hele tatt. Snakker om å være forutintatt og kravstor egentlig? Jeg bestemte meg nå derfor, siden jeg både leser gjennom serien atter en gang men også «synser» om den på bloggen min, for å forsøke å lese denne boke for sin egen del og se den for det den faktisk er: En bok med en egen istorie.

Jeg begynner bli ganske oppgitt over alt intrige og historisk fakta som Margit skryter med i denne boken. Støtt og stadig kommer det mer og mer fakta om intriger og sladder, og jeg er i grunnen ganske lei. Vi har faktisk historiebøker som forteller om dette allerede, og garantert noen dussin nettsider, vi behøver ikke få dette her også vel?
Unødvendig fyllmasse. Jeg skummer som vanlig fort forbi og innser at det nok er mye dette her som har fått meg til å mene denne boken er innholdsløs og kjedelig. For det er den faktisk ikke!

I motsetning til tidligere bøker hopper vi veldig lite rundt. Et par avbrekk der vi brått forlater Tancered og får se Alexander og Cecilie i stedet, men geografisk holder disse få hoppene seg innenfor Danmark. Vi får møte Cecilie og Alexanders sønn, hvordan han sendes i eksil (mer eller mindre) for å unngå at han må følge prinsessen på deres «seiersparade», hvordan han havner midt i et mysterium med et spøkelsesslott og en heks som ikke lever lenger, mystisk forvrengt ritt, en forsvunnet pike av god stand og en enkel tjenestepike han faller pladask for.. som ikke er så enkel likevel. Vi møter mord og snuskerier i massevis, og vet dere? Jeg er overrasket. At jeg ikke har sett dette før?

Selve detektivhistorien er ganske middelmådig, men den er da spennende nok egentlig. Vi har mord og løgner, intriger og hevntørst. Og tross fraværet av magi og rammede/utvalgte synes jeg faktisk boken er riktig fin! frem til nå synes jeg i grunnen det har vært litt for lett for de som får hverandre. Man sloss litt med invendige demoner og slikt, men i grunnen er man ganske klar over at man vil ha hverandre. Noen ytterst få tilfeller der det ikke er åpenbart fra første begynnelse (Yrja og Tarald, Cecilie og Alexander) at man er ment for hverandre, men utover det? «ja vi elsker hverandre meeeen…».

Ikke her. Umiddelbar attraksjon. Og så en umoden idiot som kløner det til så han mister sin utkårede. Noen år går uten at de engang har kontakt med hverandre før de bokstavlig talt ramler over hverandre. Og SÅ er vi inne på kjent spor igjen. «joda, jeg elsker deg, men jeg kan ikke gifte meg med deg!» blabla. Litt kjedelig i lengden, og tro meg dere vil få mer av dette i fremtiden.

Jeg liker Jessica så godt. Hun er ikke en av mine absolutte favoritter, litt for selvutslettende og anonym egentlig, og strengt tatt faktisk en stor sutrekopp som utsletter seg selv, men likevel liker jeg henne. Det er noe ved henne som minner meg litt om meg selv da jeg var yngre.

Selve historien med utpressingen synes jeg bare er motbydelig. Brått går denne Hans bort fra å være til viss del lojal til å bli en snusk av dimmensjoner. Og at Tancered ikke har mer tillit til sin familie til å spørre dem rett ut? Jeg trodde begge barna ble oppdratt med kjærlighet og samhold? Hva er det jeg har gått glipp av? Og Stella? Ikke putt en femmer på meg, den merra fikk som hun fortjente. Snakk om å være skrudd. Og forkjølelsespraten til Tancered er så pinlig at jeg virkelig skammer meg. Fullstendig unødvendig. Kanskje en setning der man skriver «Molly (men han var så tett så det hørtes ut som Bolly)» og så har vi faktisk forstått han ikke kan si n og m.

Når man siler bort den overveldende historiske trøtthetene sitter vi igjen med en ikke så impinerende mengde bok egentlig, men det skjer mye i boken likevel. Det er et tidshopp men det er ikke på svært lang tid, og brått på slutten får vi møte Mikael! Jeg gleder meg til den boken som er om han, for det er en gripende bok, og man får et lite forsmak av det her. «Jeg trodde jeg var helt alene!»Åååhh…

Innimellom kommer fortsatt Margits egne tanker forkledd i moralprekner eller refleksjoner. Det finnes også en del saker som legges in kun for å demonstrere andres følelser og reaksjoner. Et eksempel er når prinsessen kommer hjem og anser at NÅ kan Cecilie og Tancered angre som ikke lot han bli med. Hva? Vent.. hva?? Når ble akkurat Tancered så viktig at han er i prinsessens tanker når hun kommer hjem og står opp til halsen i intriger fra Dina?? Dette er typisk noe som er skrevet bare for å demonstrere at Jessica så menn ikke er ferdig med Tancered så man kan beskrive hennes hugg i hjertet og varme følelser. Tull og unødvendig! Du kan bedre, Margit!

Likevel rykker denne boken en del opp i min mentale liste. Boken er overraskende mye bedre enn jeg alltid har tenkt.

Post a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.