Nina

Nina

Nina er min yngste skapelse men var den første til å bli publisert i filmform! Novelle og film for barn.

Les mer
Nona

Nona

Nona er mitt eldste arbeide. Jeg har hatt følge med henne i mange år, og håper jeg en dag får publisert henne. Nona er en fortelling innen sjangeren Fantacy, der jeg har frie tøyler og selv skaper min egen verden

Les mer
Kristin

Kristin

Kristin har jeg arbeidet med i rykk og napp. Hun er en krevende jente, fordi hun ikke har rot i Fantasy-miljøet. Pga dette krever det at jeg gjør min jobb med bakgrunnshistorien

Les mer
Homepage / Bokanmeldelser / Rita reflekterer over Sagaen om Isfolket - Bok 9 Den ensomme
Blomster paa graven av Jonas Lie Stenen av Olaf Bull Synnøves sang av Bjørnstjerne Bjørnson Jeg har sett BBC Miniserie Anna Karenina fra 1977 Litteraturens betydelse Jeg har lest En reise til jordens indre av Jules Verne. Jeg har lest Kong Salomons Miner av H. Rider Haggard Jeg har lest Nilens Dronning av H. Rider Haggard. Jeg har lest Dødsgrottene ved Kôr av H. Rider Haggard Jeg har lest Tordivelen flyr i skumringen av Maria Gripe Jeg har lest Agnes Cecilia – En selsom historie av Maria Gripe Jeg har lest Skygge-gjemsel av Maria Gripe Jeg har lest Skyggenes barn av Maria Gripe Jeg har lest …Og de hvite skyggene i skogen av Maria Gripe Jeg har lest Skyggen over Steinbenken av Maria Gripe Jeg har lest Ravnejenta av Torill Thorstad Hauger En lang vinter gir seg. Rita reflekterer over «Det angår også deg» av Arnold Jacoby og Herman Sachnowitz Automatskrift. Automatskrift fra 2013 Yes. Skjerp dere! SKJERP DERE! Hvil i fred, Jahn. Takk for musikken. Shakespeare er fortsatt en innspirasjon Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Virginia Woolf Quote Godt sagt Jeg har begynt med Bullet journal Jeg har lest Robinson Crusoe av Daniel Defoe…igjen! Språk er facinerende Jeg har lest Anna Karenina av Leo Tolstoy Når man er historie-nerd : Yuki-onna Ikke alle skjønnheter har en penn Sannheten bakom «Solens sønn og Månens datter» Gratulerer med morsdagen! En replengdes avstand Hva vil jeg oppnå med å skrive? Beskyttet: Kezan og Prinsen – Del fire Beskyttet: Kezan og Prinsen – Del tre Gjenreisningen av Finnmark Ingen ord Om å få en «eureka» opplevelse mens man skriver Beskyttet: Kezan og Prinsen del 2 Beskyttet: Kezan og Prinsen revidert, del 1 The Dark Crystal Dette fenomenet som kalles skrivetørke Når «legender» går i tusen knas Kezan og Prinsen Hvil i fred, Margit Musikk til inspirasjon Automatskrift Automatskrift Vi har mistet Minken Fosheim Jeg har lest Anne Franks dagbok..igjen. Dagens bok-craving If I Can Stop One Heart From Breaking – Dagens dikt Sommerlesning – er du med? Jeg har lest Stormens Vandrer av Dan Hörning Noen dager elsker man kjæresten sin mer enn andre dager. John Michelet er død Jeg har lest Svärdspel i Hadarlon av Dan Hörning En Hustavle Sagaen om Isfolket – Podden del 23..og en halv?! Sagaen om Isfolket – Podden del 23 Sagaen om Isfolket – Podden del 22 Sagaen om Isfolket – Podden del 21 Sagaen om Isfolket – Podcast del 20 Podcasten så langt Sagaen om Isfolket – Podden del 19 Sagaen om Isfolket – Podden del 18 Sagaen om Isfolket – Podcast del 17 Sagaen om Isfolket – Podcast del 16 Bokgasmisk! Sagaen om Isfolket – Podden del 15 Sagaen om Isfolket – Podden del 14 Sagaen om Isfolket – Podden del 13 Sagaen om Isfolket – Podden del 12 Sagaen om Isfolket – Podden del 11 True story Sagaen om Isfolket – Podden. Del 10 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 9 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 8 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 7 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 6 Sagaen om Isfolket – Podden. Del fem Sagaen om Isfolket. Podden, del fire Sagaen om Isfolket – Podden. Del tre Sagaen om Isfolket – Podden. Del 2 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 1 På lista over lesestoff Lang vei tilbake På ønskelista Når glorien falmer Biblioteket i Ljusdal endelig åpent igjen!

Bokanmeldelser

Rita reflekterer over Sagaen om Isfolket – Bok 9 Den ensomme

09ensommeDenne boken åpner jeg alltid med en følelse at jeg kommer til å være trist. Så også denne gangen.

Vi får møte Mikael, den «utstøtte» isfolksætlingen. Nå er han ikke utstøtt av isfolket, men adskilt fra dem av flere grunner. Han føler seg rotløs, sendes inn i et millitærliv som passer han dårliger enn det gjør for flere isfolksætlinger.. ja av alle i isfolket er vel Mikael en av de minst egnede vil jeg tro.

Vi møter en ensomhet som river meg i stykker på innsiden. I millitæret som han hater, sendes inn i et fornuftsekteskap med en kvinne så dårlig skikket å kunne møte en slik sjel som Mikael men med sine egne problemer trykket på henne av en forvaklet mor som ikke har noen rot i virkeligheten.. Ja, det begynner svært dårlig for dem. En bryllupsnatt, og så ut i felten. Han lykkes få en sønn på det ene forsøket, noe som gleder Annette enormt. Han tilbringer fire år ute uten å engang vite hvordan sønnen ser ut..

Under disse årene får han en opplevelse som knekker han. Han innbilder seg at han møter et gjenferd, og han opplever en første tiltrekkelse til en egoistisk og slem jente som mishandler en hundevalp. Dyreelskeren i Mikael dør innvendig, så også hans tiltrekkelse til kvinnen, og han tar til seg valpen i et enormt sammenbrudd.

Sammenbruddet, post traumatisk stress syndrom på mordene språk, fører til at han endelig får komme hjem og møte sin sønn men han er ødelagt i sjelen av krigens herjinger og møtet med gjenferdet. At han kommer hjem til en hustru som er han fremmed og ikke riktig forstår han hjelper ikke. Dominic er hans reddning på mange måter sammen med valpen, men desverre sendes han ut igjen og ødelegges totalt i sjelen. Som siste utvei søker han seg til isfolket hjemme for å møte dem og vise frem sin sønn, men han føler selv det kun er en vei ut.

Så godt jeg kjenner igjen meg! Så vondt det gjør i sjelen! Margit beskriver det så bra. Hvordan han søker seg mot døden uten å vite det, hvordan han nesten lykkes.. Noe som dog irriterer meg er Margits forakt mot kristendommen som gir seg uttrykk overalt. Isfolket som normalt er så tolerante, og så viser så mange av dem totalt fravær av respekt og forståelse for de som faktisk har en gudstro? Margit da.. man kan ikke predikere forståelse og så klampe på andre religioner. Jeg er ikke selv kristen, og skal ikke forsvare kristendommen, men jeg mener likevel man gjør en fundamental feil å preke toleranse og aksept men ikke etterleve det 100% selv.

Nå må jeg ærlig innrømme at jeg har rast forbi denne boken og lest ut både 10 og 11 før jeg kom så langt som til å synse om boken, og en del av tingene jeg har merket med i sinnet har ramlet ut som følge av å lese nye bøker, og dermed tar min synsing litt skade av det. Men jeg synes hele historien er mektig og sorgfull, og jeg vil så gjerne gå inn i historien og fortelle Mikael at han tar feil, det var ikke noe spøkelse, det var bare en haug med sammentreff og feilaktige konklusjoner. Margit klarer å fange meg ganske effektivt i historien, selv om man egentlig sett utenfra må innrømme plottet er ikke særlig genialsk lagt opp. Men det er noe med måten hun skriver om det som gjør at du fanges inn.

Nå forter jeg meg videre!

 

Post a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.