Nina

Nina

Nina er min yngste skapelse men var den første til å bli publisert i filmform! Novelle og film for barn.

Les mer
Nona

Nona

Nona er mitt eldste arbeide. Jeg har hatt følge med henne i mange år, og håper jeg en dag får publisert henne. Nona er en fortelling innen sjangeren Fantacy, der jeg har frie tøyler og selv skaper min egen verden

Les mer
Kristin

Kristin

Kristin har jeg arbeidet med i rykk og napp. Hun er en krevende jente, fordi hun ikke har rot i Fantasy-miljøet. Pga dette krever det at jeg gjør min jobb med bakgrunnshistorien

Les mer
Homepage / Bokanmeldelser / Rita reflekterer over Sagaen om Isfolket - Bok 11 Blodhevn
Blomster paa graven av Jonas Lie Stenen av Olaf Bull Synnøves sang av Bjørnstjerne Bjørnson Jeg har sett BBC Miniserie Anna Karenina fra 1977 Litteraturens betydelse Jeg har lest En reise til jordens indre av Jules Verne. Jeg har lest Kong Salomons Miner av H. Rider Haggard Jeg har lest Nilens Dronning av H. Rider Haggard. Jeg har lest Dødsgrottene ved Kôr av H. Rider Haggard Jeg har lest Tordivelen flyr i skumringen av Maria Gripe Jeg har lest Agnes Cecilia – En selsom historie av Maria Gripe Jeg har lest Skygge-gjemsel av Maria Gripe Jeg har lest Skyggenes barn av Maria Gripe Jeg har lest …Og de hvite skyggene i skogen av Maria Gripe Jeg har lest Skyggen over Steinbenken av Maria Gripe Jeg har lest Ravnejenta av Torill Thorstad Hauger En lang vinter gir seg. Rita reflekterer over «Det angår også deg» av Arnold Jacoby og Herman Sachnowitz Automatskrift. Automatskrift fra 2013 Yes. Skjerp dere! SKJERP DERE! Hvil i fred, Jahn. Takk for musikken. Shakespeare er fortsatt en innspirasjon Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Virginia Woolf Quote Godt sagt Jeg har begynt med Bullet journal Jeg har lest Robinson Crusoe av Daniel Defoe…igjen! Språk er facinerende Jeg har lest Anna Karenina av Leo Tolstoy Når man er historie-nerd : Yuki-onna Ikke alle skjønnheter har en penn Sannheten bakom «Solens sønn og Månens datter» Gratulerer med morsdagen! En replengdes avstand Hva vil jeg oppnå med å skrive? Beskyttet: Kezan og Prinsen – Del fire Beskyttet: Kezan og Prinsen – Del tre Gjenreisningen av Finnmark Ingen ord Om å få en «eureka» opplevelse mens man skriver Beskyttet: Kezan og Prinsen del 2 Beskyttet: Kezan og Prinsen revidert, del 1 The Dark Crystal Dette fenomenet som kalles skrivetørke Når «legender» går i tusen knas Kezan og Prinsen Hvil i fred, Margit Musikk til inspirasjon Automatskrift Automatskrift Vi har mistet Minken Fosheim Jeg har lest Anne Franks dagbok..igjen. Dagens bok-craving If I Can Stop One Heart From Breaking – Dagens dikt Sommerlesning – er du med? Jeg har lest Stormens Vandrer av Dan Hörning Noen dager elsker man kjæresten sin mer enn andre dager. John Michelet er død Jeg har lest Svärdspel i Hadarlon av Dan Hörning En Hustavle Sagaen om Isfolket – Podden del 23..og en halv?! Sagaen om Isfolket – Podden del 23 Sagaen om Isfolket – Podden del 22 Sagaen om Isfolket – Podden del 21 Sagaen om Isfolket – Podcast del 20 Podcasten så langt Sagaen om Isfolket – Podden del 19 Sagaen om Isfolket – Podden del 18 Sagaen om Isfolket – Podcast del 17 Sagaen om Isfolket – Podcast del 16 Bokgasmisk! Sagaen om Isfolket – Podden del 15 Sagaen om Isfolket – Podden del 14 Sagaen om Isfolket – Podden del 13 Sagaen om Isfolket – Podden del 12 Sagaen om Isfolket – Podden del 11 True story Sagaen om Isfolket – Podden. Del 10 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 9 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 8 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 7 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 6 Sagaen om Isfolket – Podden. Del fem Sagaen om Isfolket. Podden, del fire Sagaen om Isfolket – Podden. Del tre Sagaen om Isfolket – Podden. Del 2 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 1 På lista over lesestoff Lang vei tilbake På ønskelista Når glorien falmer Biblioteket i Ljusdal endelig åpent igjen!

Bokanmeldelser

Rita reflekterer over Sagaen om Isfolket – Bok 11 Blodhevn

11blodhevnDenne boken er egentlig en pine å komme seg gjennom. For maken til selvoptatt sutrekopp Villemo er. Seriøst, hun står meg totalt opp i halsen! Og hele greia med blodfeiden mellom Woller og Svartskogen er bare et eneste stort møl. At alt dette skulle gå fullstendig hus forbi for sorenskriver og andre fogder? Greit nok med den fogden som er aliert med Wollerbonden selv, men at andre fogder overser denne blodfeiden når det er så mye snakk på bygda om absolutt alt? Nei vet du hva.

Jeg piner meg gjennom boka. Det eneste bra med den er for meg når Villemos krefter omsider gir seg til kjenne, og hun skremmer folk fra sans og samling bare med glødende øyne. Digg digg! Det liker vi! Men utover det? Jeg finner ikke så mye fint med Villemo her. Hun er en sutrekopp uten sidestykke, teateralsk lidelse og åpenlys «se så synd det er på meg» oppførsel har jeg allerede fått i halsen privat, og jeg er møkk lei hele suppa før det en gang har begynt. Slike folk er totalt uspiselige.

Takk og lov innser hun det selv etter en brutal oppvekker, og hennes fangeopphold med Skaktavl er ganske fint å lese om. Ikke hvordan de pines og holdes fanget, men at hun har insett både det ene og det andre. Hun har våknet! Det var søren meg på tide.

Men hele greia med Dominic? Alvorlig talt.. Han har vært forelsket i Villemo i mange år, og erkjenner dette når de skal møte døden. Men Villemo? Brått innser hun at hun elsker han. Ganske passende, ikke sant? Sånn to dager i fangenskap og hun elsker han. Jasså? Bekvemt.
Men noe som virkelig irriterer meg i denne boken er nødløsningen som lyser ut av boka. Dominic, Villemo og Niklas har åpenbart fått gaver. Evner. Men de er ikke rammede. Altså må de være utvalgte. Og Margit skriver inn en så horribel nødløsning på hvordan det kom til, at Tengel i en av de første bøkenes tidsperiode var ute en natt for å prøve å omgjøre forbannelsen, men han lykkes ikke og fikk bare til en halv løsning med utvalgte i stedt. Nei så minsann, sier dere det? Men det var liksom ikke verd å nevne i noen av de bøkene? Det hadde jo vært en fantastisk lesning å få ta del av, hans kamp og besvergelsene, urtene han brukte og så videre men neida. Dette er åpenbart noe hun har kommet på i ettertid og skrevet inn. Og jeg synes det er så dårlig utført akkurat her at jeg får gåsehud. Noe bedre burde hun ha kunnet fått til? At Villemo, Niklas eller Dominic «ledes» til et hemmelig gjemmested med et skrin med et brev der Tengel selv skriver berettelsen om hva han har gjort og slikt? Eller? Jeg himler virkelig med øynene der. Dette kunne du løst litt bedre, Margit. Men jeg tilgir henne. På denne tiden skrev hun med en slik frenesi at hun endte med å skrive seg selv syk, så det var nok en hel del som slumsa gjennom. Dårlige oversettelser (Römme i svenske bøker i stedet for å skrive gräddfil, svenske ord fornorsket i norske bøker osv). Jeg synes likevel det var verd å merke seg.

At Villemo senere er fysisk knekket etter all sin selvpåtatte pine og lidelse, fengselsoppholdet som knekket helsen hennes, og den vonde reisen hjem er neppe noen større sjokk. At Dominic og Villemo heller ikke tillates å gifte seg er ikke mer enn rett; Om de hadde fått lov skulle også Niklas og Irmelin få lov. Og de har blitt nektet alt. Så rett skal være rett. Likevel synes jeg det er rimelig korttenkt av foreldrene å tillate brevveksling mellom dem alle, bare for å riktig holde ved live kjærligheten.

Nå er det vel kanskje slik at kjærlighet lar seg ikke slukkes av fravær av brev heller, om det er ment å være så er det ment slik. Vi som har lest serien flere ganger har jo allerede fått med oss hva som kommer til å skje med dette, men jeg kan levende forestille meg å elske noen men hindres fra å være med denne. Jeg synes omsider litt synd på Villemo! Og på de andre!

Nå, Villemo klarer seg jo, det er jo isfolket vi snakker om, og med Niklas helbredende hender og Mattias som doktor er det ganske vanskelig å dø skulle jeg tro.

Videre til neste bok! NÅ gleder jeg meg, for denne er spennende synes jeg!

Post a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.