Nina

Nina

Nina er min yngste skapelse men var den første til å bli publisert i filmform! Novelle og film for barn.

Les mer
Nona

Nona

Nona er mitt eldste arbeide. Jeg har hatt følge med henne i mange år, og håper jeg en dag får publisert henne. Nona er en fortelling innen sjangeren Fantacy, der jeg har frie tøyler og selv skaper min egen verden

Les mer
Kristin

Kristin

Kristin har jeg arbeidet med i rykk og napp. Hun er en krevende jente, fordi hun ikke har rot i Fantasy-miljøet. Pga dette krever det at jeg gjør min jobb med bakgrunnshistorien

Les mer
Homepage / Bokanmeldelser / Rita reflekterer over Sagaen om Isfolket - Bok 36 Trollmåne
Blomster paa graven av Jonas Lie Stenen av Olaf Bull Synnøves sang av Bjørnstjerne Bjørnson Jeg har sett BBC Miniserie Anna Karenina fra 1977 Litteraturens betydelse Jeg har lest En reise til jordens indre av Jules Verne. Jeg har lest Kong Salomons Miner av H. Rider Haggard Jeg har lest Nilens Dronning av H. Rider Haggard. Jeg har lest Dødsgrottene ved Kôr av H. Rider Haggard Jeg har lest Tordivelen flyr i skumringen av Maria Gripe Jeg har lest Agnes Cecilia – En selsom historie av Maria Gripe Jeg har lest Skygge-gjemsel av Maria Gripe Jeg har lest Skyggenes barn av Maria Gripe Jeg har lest …Og de hvite skyggene i skogen av Maria Gripe Jeg har lest Skyggen over Steinbenken av Maria Gripe Jeg har lest Ravnejenta av Torill Thorstad Hauger En lang vinter gir seg. Rita reflekterer over «Det angår også deg» av Arnold Jacoby og Herman Sachnowitz Automatskrift. Automatskrift fra 2013 Yes. Skjerp dere! SKJERP DERE! Hvil i fred, Jahn. Takk for musikken. Shakespeare er fortsatt en innspirasjon Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Virginia Woolf Quote Godt sagt Jeg har begynt med Bullet journal Jeg har lest Robinson Crusoe av Daniel Defoe…igjen! Språk er facinerende Jeg har lest Anna Karenina av Leo Tolstoy Når man er historie-nerd : Yuki-onna Ikke alle skjønnheter har en penn Sannheten bakom «Solens sønn og Månens datter» Gratulerer med morsdagen! En replengdes avstand Hva vil jeg oppnå med å skrive? Beskyttet: Kezan og Prinsen – Del fire Beskyttet: Kezan og Prinsen – Del tre Gjenreisningen av Finnmark Ingen ord Om å få en «eureka» opplevelse mens man skriver Beskyttet: Kezan og Prinsen del 2 Beskyttet: Kezan og Prinsen revidert, del 1 The Dark Crystal Dette fenomenet som kalles skrivetørke Når «legender» går i tusen knas Kezan og Prinsen Hvil i fred, Margit Musikk til inspirasjon Automatskrift Automatskrift Vi har mistet Minken Fosheim Jeg har lest Anne Franks dagbok..igjen. Dagens bok-craving If I Can Stop One Heart From Breaking – Dagens dikt Sommerlesning – er du med? Jeg har lest Stormens Vandrer av Dan Hörning Noen dager elsker man kjæresten sin mer enn andre dager. John Michelet er død Jeg har lest Svärdspel i Hadarlon av Dan Hörning En Hustavle Sagaen om Isfolket – Podden del 23..og en halv?! Sagaen om Isfolket – Podden del 23 Sagaen om Isfolket – Podden del 22 Sagaen om Isfolket – Podden del 21 Sagaen om Isfolket – Podcast del 20 Podcasten så langt Sagaen om Isfolket – Podden del 19 Sagaen om Isfolket – Podden del 18 Sagaen om Isfolket – Podcast del 17 Sagaen om Isfolket – Podcast del 16 Bokgasmisk! Sagaen om Isfolket – Podden del 15 Sagaen om Isfolket – Podden del 14 Sagaen om Isfolket – Podden del 13 Sagaen om Isfolket – Podden del 12 Sagaen om Isfolket – Podden del 11 True story Sagaen om Isfolket – Podden. Del 10 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 9 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 8 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 7 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 6 Sagaen om Isfolket – Podden. Del fem Sagaen om Isfolket. Podden, del fire Sagaen om Isfolket – Podden. Del tre Sagaen om Isfolket – Podden. Del 2 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 1 På lista over lesestoff Lang vei tilbake På ønskelista Når glorien falmer Biblioteket i Ljusdal endelig åpent igjen!

Bokanmeldelser

Rita reflekterer over Sagaen om Isfolket – Bok 36 Trollmåne

36trollmaneDet er alltid magisk for meg å åpne denne boka. Det var den første boka jeg leste fra sagaen, den gikk som føljetong i et ukeblad en sommer, og jeg slukte den rå. Jeg løp til biblioteket for å lese hele sereien, og dermed var jeg hjelpeløst fanget.

Jeg behøver nesten ikke åpne boka engang før jeg har sympati med Christa. Jeg har alltid likt henne, antagelig fordi hun ledet meg inn på Isfolket. Men jeg husker magien fra første gangen like klart i dag som den gangen jeg leste den for første gang. Jeg simpelthen elsker henne! Jeg ville være som henne under tenårene, var eitrende sint for å bare ha musebrunt stygt hår, ingen krøller slik fremsiden viser, og ikke var jeg pen heller.

Vi møter nok en gang stereotyper, sønnen på gården der hun henter melk for eksempel, Frank selv, og hører egentlig overraskende lite om de andre i isfolket. Benedikte, Henning og de andre fremstår temmelig anonymt i historien.

Jeg liker fortellingen, jeg synes den har en behagelig flyt uten å være rykkvis eller problematisk. Det er en jevn fortellerstil som gjør at boken glir ned som et nydelig stykke kake. Fortellingen innledes med en ukjent person (senere navngitt og forklart) som tvinges ned fra en båt av noe skummelt. Man tenker umiddelbart Tengel den Onde, miljøskadet som man er etter fergemannen og tidligere bøker så klart, men det kommer bare relativt vage hint i den innledende fortellingen. Her og der får vi små drypp av noe skummelt som skjer, en form for gjenganger som skader eller skremmer folk fra sans og samling. Nå mener jeg altså ordentlig, i form av å skremme folk til de blir syke eller skadet på sinnet til og med. Vi får hver gang bittelitt mer, får lese om hvordan gjengangeren oppløser seg og «råtner bort» foran øynene på folk og jeg husker jeg nesten tisset på meg når jeg var tenåring. Det er bare marginalt bedre nå. Jeg blir nesten rentav mørkeredd av det, og synes dette er svært godt skrevet av Margit.

Kjærlighetshistorien er helt fantastisk beskrevet. Denne kjærlighetshistorien kommer kanskje på topp når det kommer til «uvanlige kjærlighetshistorier» (ref Vanja/Tamlin, Saga/Lucifer, Sol/Mørkemannen osv osv) skulle jeg mene. Det er noe så uskyldig og rent over det hele, Christa er en (litt for) ærbart oppdratt pike som knapt vet hvordan barn skapes, man snakket ikke engang blomster og bier hjemme som det ble uttrykt i boka, bare vage hint om fristelser for kvinner og så videre.

Frank synes jeg utrolig synd på. Jada, han er egoistisk og manipulerende som bare fytte fy, men jeg tror neppe han egentlig har det så bra med seg selv. Han skulle behøvt en Vinga, Cecilie eller til og med Sol som sparket han i rumpestumpen så han faktisk forsøkte å gjøre det beste ut av situasjonen. I stedet sitter han snillt og stille på den stadig bredere baken sin og herser regelrett med Christa, fusker seg til åndenød, eller får det fordi han overtaler seg selv til å få det, så hun skal ha konstant dårlig samvittighet. Takke vet jeg for Imre som egentlig åpner øynene hennes litt.

Det bygges opp på en pen måte til å finne ut hvem skjelettet i rishaugen er. Det er virkelig ikke mange ledetråder som peker til det, det er ikke åpenlyst, og jeg grøsser og biter negler gjennom det hele. Når det endelig bryter løs hvem som er hvem eller hva, er det så spennende så jeg virkelig ikke kan legge fra meg boken!

Slutten er akkurat så fantastisk vakker og brutal som bare Sandemo kan klare. Vi får nøstet opp alt nesten i beste Hercule Poirot igjen, de samles på husmannsplassen og alt legges frem for dagen. Jeg gråter og gråter, det er så sørgelig og vakkert på samme tid.

Jeg synes Margit har skapt et lite mesterverk med denne boken. Denne er en definitiv top 5 på beste bøker for meg. Om man snakker betydelse i livet for meg må den havne på førsteplass ene og alene fordi dette er den boken som lokket meg inn i Margits magiske verden og kun for dette står den i en særstilling. Jeg synes også det er en av de bedre bøkene av sagaen basert på hvor bra den er skrevet og at det er relativt få motsigelser her. Noe småpirk her og der, det vil det alltid være i en bok, men jeg har rett og slett ikke tid til å engang bite meg merke i dem.

Post a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.