Nina

Nina

Nina er min yngste skapelse men var den første til å bli publisert i filmform! Novelle og film for barn.

Les mer
Nona

Nona

Nona er mitt eldste arbeide. Jeg har hatt følge med henne i mange år, og håper jeg en dag får publisert henne. Nona er en fortelling innen sjangeren Fantacy, der jeg har frie tøyler og selv skaper min egen verden

Les mer
Kristin

Kristin

Kristin har jeg arbeidet med i rykk og napp. Hun er en krevende jente, fordi hun ikke har rot i Fantasy-miljøet. Pga dette krever det at jeg gjør min jobb med bakgrunnshistorien

Les mer
Homepage / Kristin / Kilder for fakta
Blomster paa graven av Jonas Lie Stenen av Olaf Bull Synnøves sang av Bjørnstjerne Bjørnson Jeg har sett BBC Miniserie Anna Karenina fra 1977 Litteraturens betydelse Jeg har lest En reise til jordens indre av Jules Verne. Jeg har lest Kong Salomons Miner av H. Rider Haggard Jeg har lest Nilens Dronning av H. Rider Haggard. Jeg har lest Dødsgrottene ved Kôr av H. Rider Haggard Jeg har lest Tordivelen flyr i skumringen av Maria Gripe Jeg har lest Agnes Cecilia – En selsom historie av Maria Gripe Jeg har lest Skygge-gjemsel av Maria Gripe Jeg har lest Skyggenes barn av Maria Gripe Jeg har lest …Og de hvite skyggene i skogen av Maria Gripe Jeg har lest Skyggen over Steinbenken av Maria Gripe Jeg har lest Ravnejenta av Torill Thorstad Hauger En lang vinter gir seg. Rita reflekterer over «Det angår også deg» av Arnold Jacoby og Herman Sachnowitz Automatskrift. Automatskrift fra 2013 Yes. Skjerp dere! SKJERP DERE! Hvil i fred, Jahn. Takk for musikken. Shakespeare er fortsatt en innspirasjon Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Virginia Woolf Quote Godt sagt Jeg har begynt med Bullet journal Jeg har lest Robinson Crusoe av Daniel Defoe…igjen! Språk er facinerende Jeg har lest Anna Karenina av Leo Tolstoy Når man er historie-nerd : Yuki-onna Ikke alle skjønnheter har en penn Sannheten bakom «Solens sønn og Månens datter» Gratulerer med morsdagen! En replengdes avstand Hva vil jeg oppnå med å skrive? Beskyttet: Kezan og Prinsen – Del fire Beskyttet: Kezan og Prinsen – Del tre Gjenreisningen av Finnmark Ingen ord Om å få en «eureka» opplevelse mens man skriver Beskyttet: Kezan og Prinsen del 2 Beskyttet: Kezan og Prinsen revidert, del 1 The Dark Crystal Dette fenomenet som kalles skrivetørke Når «legender» går i tusen knas Kezan og Prinsen Hvil i fred, Margit Musikk til inspirasjon Automatskrift Automatskrift Vi har mistet Minken Fosheim Jeg har lest Anne Franks dagbok..igjen. Dagens bok-craving If I Can Stop One Heart From Breaking – Dagens dikt Sommerlesning – er du med? Jeg har lest Stormens Vandrer av Dan Hörning Noen dager elsker man kjæresten sin mer enn andre dager. John Michelet er død Jeg har lest Svärdspel i Hadarlon av Dan Hörning En Hustavle Sagaen om Isfolket – Podden del 23..og en halv?! Sagaen om Isfolket – Podden del 23 Sagaen om Isfolket – Podden del 22 Sagaen om Isfolket – Podden del 21 Sagaen om Isfolket – Podcast del 20 Podcasten så langt Sagaen om Isfolket – Podden del 19 Sagaen om Isfolket – Podden del 18 Sagaen om Isfolket – Podcast del 17 Sagaen om Isfolket – Podcast del 16 Bokgasmisk! Sagaen om Isfolket – Podden del 15 Sagaen om Isfolket – Podden del 14 Sagaen om Isfolket – Podden del 13 Sagaen om Isfolket – Podden del 12 Sagaen om Isfolket – Podden del 11 True story Sagaen om Isfolket – Podden. Del 10 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 9 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 8 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 7 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 6 Sagaen om Isfolket – Podden. Del fem Sagaen om Isfolket. Podden, del fire Sagaen om Isfolket – Podden. Del tre Sagaen om Isfolket – Podden. Del 2 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 1 På lista over lesestoff Lang vei tilbake På ønskelista Når glorien falmer Biblioteket i Ljusdal endelig åpent igjen!

Kristin, Småprat

Kilder for fakta

I dagens samfunn, der det meste er å finne på Internett, er tilgang på fakta ikke et stort problem. Det problemet man har i dag er ikke å få tilgang på fakta, men å vite at faktaene er korrekt.
Det finnes mange useriøse internettsider som presenterer myter som fakta, og gir feilaktig informasjon. Man må med andre ord fortsatt granske kildene, svært mange lekmenn presenterer informasjon på nettsider de har selv, uten å egentlig forstå hva de presenterer, og uten å ha forstått hva de skriver om. Vil man ha korrekt fakta i sine fortellinger må man altså fortsatt være kritisk til kilden bak informasjonen man får. Og ikke bare om man skriver selv, også når man deler noe på sosiale medier bør man være kritisk til hvor man finner det man vil dele. Undertegnede har nok vært skyldig både en og flere ganger til å umiddelbart dele noe uten å egentlig tenke etter hvor informasjonen kommer fra.

I mitt arbeide med Kristin er jeg nødt til å være grundig. Som jeg skrev i et tidligere blogginlegg vil jeg ikke at faktafeil skal være det som senker Kristin, skal hun senkes må det være fordi hun rett og slett ikke er skrevet bra nok. Ikke fordi jeg har tatt feil på historisk fakta og informasjon.

En informasjonskilde jeg oppdaget var gull verdt er nok Hvem Hva Hvor. Makeløse mengder informasjon, mer enn jeg rakk å ta inn over meg på de korte dagene jeg hadde tilgang på komplett liste fra 1937 og til dagens dato. Jeg fokuserte dermed på 1940-1954 (det kom ingen ut i 1941-1944 av opplagte anledninger) og noterte meg en hel del punkter av hva som kunne ha vært påvirkning i hverdagen til en bonde, eller hverdagen til Kristin og mor hennes. Økonomi og priser er definitivt noe som skulle påvirke Kristins liv, og dermed var bildet jeg postet i forrige blogginlegg utrolig givende å finne. Innsikten hvilket lønnsnivå som fantes på 1950-tallet gjorde at jeg måtte tenke meg om både en og to ganger for den mentale husleia jeg hadde sett for meg som «sannsynlig».

Å finne oversikt på gjennomsnittslønner, men også ikke minst å kunne snakke med mennesker som selv var barn på den tiden Kristin var barn, folk som var barn kanskje noen år etter, som dermed har personlig erfaring med eiendeler man kunne hatt, hva som var normalt å eie som Ola Nordmann og hva som var såpass dyrt at kun bedremannsbarn skulle hatt dette, hva som kunne være en skatt å eie (sykkel for eksempel), hva som var sannsynlig å eie og så videre. Alt dette er viktig informasjon for meg som er født noen titalls år etter når historien faktisk utspiller seg. Jeg har ingen førstehåndsinformasjon om livet til en jente på 1950-tallet. Min egen førstehåndsinformasjon starter jo gjerne på 1980-tallet.

Mitt arbeide med å sanke inn viktig fakta og informasjon til bakgrunnen for min historie kommer nok til å fortsette helt til historien regnes ferdig. Jeg kommer nok likevel til å feile med faktafeil både her og der, og kan bare håpe på å minimere hvor mye feil jeg kommer til å ha i fortellingen min.

 

Post a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.