Nina

Nina

Nina er min yngste skapelse men var den første til å bli publisert i filmform! Novelle og film for barn.

Les mer
Nona

Nona

Nona er mitt eldste arbeide. Jeg har hatt følge med henne i mange år, og håper jeg en dag får publisert henne. Nona er en fortelling innen sjangeren Fantacy, der jeg har frie tøyler og selv skaper min egen verden

Les mer
Kristin

Kristin

Kristin har jeg arbeidet med i rykk og napp. Hun er en krevende jente, fordi hun ikke har rot i Fantasy-miljøet. Pga dette krever det at jeg gjør min jobb med bakgrunnshistorien

Les mer
Homepage / Bokanmeldelser / Jeg har lest Kong Salomons Miner av H. Rider Haggard
Blomster paa graven av Jonas Lie Stenen av Olaf Bull Synnøves sang av Bjørnstjerne Bjørnson Jeg har sett BBC Miniserie Anna Karenina fra 1977 Litteraturens betydelse Jeg har lest En reise til jordens indre av Jules Verne. Jeg har lest Kong Salomons Miner av H. Rider Haggard Jeg har lest Nilens Dronning av H. Rider Haggard. Jeg har lest Dødsgrottene ved Kôr av H. Rider Haggard Jeg har lest Tordivelen flyr i skumringen av Maria Gripe Jeg har lest Agnes Cecilia – En selsom historie av Maria Gripe Jeg har lest Skygge-gjemsel av Maria Gripe Jeg har lest Skyggenes barn av Maria Gripe Jeg har lest …Og de hvite skyggene i skogen av Maria Gripe Jeg har lest Skyggen over Steinbenken av Maria Gripe Jeg har lest Ravnejenta av Torill Thorstad Hauger En lang vinter gir seg. Rita reflekterer over «Det angår også deg» av Arnold Jacoby og Herman Sachnowitz Automatskrift. Automatskrift fra 2013 Yes. Skjerp dere! SKJERP DERE! Hvil i fred, Jahn. Takk for musikken. Shakespeare er fortsatt en innspirasjon Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Virginia Woolf Quote Godt sagt Jeg har begynt med Bullet journal Jeg har lest Robinson Crusoe av Daniel Defoe…igjen! Språk er facinerende Jeg har lest Anna Karenina av Leo Tolstoy Når man er historie-nerd : Yuki-onna Ikke alle skjønnheter har en penn Sannheten bakom «Solens sønn og Månens datter» Gratulerer med morsdagen! En replengdes avstand Hva vil jeg oppnå med å skrive? Beskyttet: Kezan og Prinsen – Del fire Beskyttet: Kezan og Prinsen – Del tre Gjenreisningen av Finnmark Ingen ord Om å få en «eureka» opplevelse mens man skriver Beskyttet: Kezan og Prinsen del 2 Beskyttet: Kezan og Prinsen revidert, del 1 The Dark Crystal Dette fenomenet som kalles skrivetørke Når «legender» går i tusen knas Kezan og Prinsen Hvil i fred, Margit Musikk til inspirasjon Automatskrift Automatskrift Vi har mistet Minken Fosheim Jeg har lest Anne Franks dagbok..igjen. Dagens bok-craving If I Can Stop One Heart From Breaking – Dagens dikt Sommerlesning – er du med? Jeg har lest Stormens Vandrer av Dan Hörning Noen dager elsker man kjæresten sin mer enn andre dager. John Michelet er død Jeg har lest Svärdspel i Hadarlon av Dan Hörning En Hustavle Sagaen om Isfolket – Podden del 23..og en halv?! Sagaen om Isfolket – Podden del 23 Sagaen om Isfolket – Podden del 22 Sagaen om Isfolket – Podden del 21 Sagaen om Isfolket – Podcast del 20 Podcasten så langt Sagaen om Isfolket – Podden del 19 Sagaen om Isfolket – Podden del 18 Sagaen om Isfolket – Podcast del 17 Sagaen om Isfolket – Podcast del 16 Bokgasmisk! Sagaen om Isfolket – Podden del 15 Sagaen om Isfolket – Podden del 14 Sagaen om Isfolket – Podden del 13 Sagaen om Isfolket – Podden del 12 Sagaen om Isfolket – Podden del 11 True story Sagaen om Isfolket – Podden. Del 10 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 9 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 8 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 7 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 6 Sagaen om Isfolket – Podden. Del fem Sagaen om Isfolket. Podden, del fire Sagaen om Isfolket – Podden. Del tre Sagaen om Isfolket – Podden. Del 2 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 1 På lista over lesestoff Lang vei tilbake På ønskelista Når glorien falmer Biblioteket i Ljusdal endelig åpent igjen!

Bokanmeldelser

Jeg har lest Kong Salomons Miner av H. Rider Haggard

Da tok jeg for meg min tredje Haggard-bok for denne gang, og nå tror jeg at jeg skal ta en Haggard-pause og heller gå løs på Jules Verne.

Denne boken er en av de mange han viet til Allan Quartermain, forløperen til vår kjente Indiana Jones. Vi møter Allan, nå middelaldrende, som skriver en selvbiografi fra en av sine eventyr. I det minste ikke en gjengivelse av noens annens tekst!

Allan Quartermain har en fortellerstemme som i grunnen høres ut som alle andre mennesker som gjenforteller noe i Rider Haggards penn. Han er i grunnen ikke spesielt flink til å variere personlighetene, og i denne boken som de andre er personlighetene overfladiske og grunne. Fortellerstilen er seg selv lik, men dette har i det minste en viss indiana-jones-underholdning over seg som gjør at jeg liker fortellingen.

Som med alt annet feier Haggard fort forbi saker han ikke har kunnskap nok om til å gå i dybden, for eksempel kampene mellom de to hærene i slaget om kongekronen. Umbopa viser seg å være en kongesønn av fødsel, men en tronraner hadde drept hans far og drevet hans mor og han selv vekk fra landsbyen. Denne landsbyen er tilfeldigvis også den som ligger ved foten av fjellet der kong Salomons sagnomsuste miner er. Den gamle heksa Gagool er så overfladisk beskrevet at det nesten er kriminelt, hun kommer virkelig ikke riktig frem med sin ondskap og kunnskap. Det er synd at Haggard ikke var en forfatter i moderne tid med tilgang på vesentlig med bakgrunnsinformasjon for jeg tror at denne og Dødsgrottene skulle vært virkelig fantastisk med mer inngående kunnskap om kultur og landområder, nå blir det bare svosjet så fort forbi alt slikt som kunne medført dybde til historien.

Selve historien er ganske rett frem. En eventyrer og jeger blir hyret for å hjelpe til med å finne en fortapt bror og noen diamantgruver, og det er en utrolig lang og vanskelig reise med mulig dødsfall fordi det er gjennom ørken. De finner landsbyen, hjelper  Umbopa å bli konge igjen og finner diamanter, men mister en ung vakker kvinne og blir så klart såret på veien. Hollywood-endelsen er at de på hjemveien bokstavlig talt ramler over den fortapte broren og alt er fryd og gammen foruten at Foutala dessverre fortsatt er død.

I det store og det hele vil jeg oppsummere Haggard basert på tre av hans utallige bøker, hvor jeg liker to og misliker en. Han skriver på en lettfordøyet måte som definivit skulle passe yngre lesere selv om han i hovedsak skrev for voksne den gang i sin tid. Han har ikke noen komplisert skrivestil med ekstremiteter i form av billedlige forestillinger, han skriver ganske rett på sak og meget enkelt. Det går fort å lese hans tekster, og er man ikke overdrevent kritisk på kildeinformasjon og bakgrunnskunnskap som meg er det sikkert ikke vanskelig å falle for hans bøker som ung. Også Kong Salomons miner er filmatisert flere ganger, og jeg tror også filmene vil være litt Indiana-Jones-stil.

Med dette synes jeg det holder med Haggard her og nå, og nå begir jeg meg over til andre forfattere for en stund. På gjenhør!

Post a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.