Nina

Nina

Nina er min yngste skapelse men var den første til å bli publisert i filmform! Novelle og film for barn.

Les mer
Nona

Nona

Nona er mitt eldste arbeide. Jeg har hatt følge med henne i mange år, og håper jeg en dag får publisert henne. Nona er en fortelling innen sjangeren Fantacy, der jeg har frie tøyler og selv skaper min egen verden

Les mer
Kristin

Kristin

Kristin har jeg arbeidet med i rykk og napp. Hun er en krevende jente, fordi hun ikke har rot i Fantasy-miljøet. Pga dette krever det at jeg gjør min jobb med bakgrunnshistorien

Les mer
Homepage / Godt sagt / Forfattere og deres påvirkning.
Når «legender» går i tusen knas Kezan og Prinsen Hvil i fred, Margit Musikk til inspirasjon Automatskrift Automatskrift Vi har mistet Minken Fosheim Jeg har lest Anne Franks dagbok..igjen. Dagens bok-craving If I Can Stop One Heart From Breaking – Dagens dikt Sommerlesning – er du med? Jeg har lest Stormens Vandrer av Dan Hörning Noen dager elsker man kjæresten sin mer enn andre dager. John Michelet er død Jeg har lest Svärdspel i Hadarlon av Dan Hörning En Hustavle Sagaen om Isfolket – Podden del 23..og en halv?! Sagaen om Isfolket – Podden del 23 Sagaen om Isfolket – Podden del 22 Sagaen om Isfolket – Podden del 21 Sagaen om Isfolket – Podcast del 20 Podcasten så langt Sagaen om Isfolket – Podden del 19 Sagaen om Isfolket – Podden del 18 Sagaen om Isfolket – Podcast del 17 Sagaen om Isfolket – Podcast del 16 Bokgasmisk! Sagaen om Isfolket – Podden del 15 Sagaen om Isfolket – Podden del 14 Sagaen om Isfolket – Podden del 13 Sagaen om Isfolket – Podden del 12 Sagaen om Isfolket – Podden del 11 True story Sagaen om Isfolket – Podden. Del 10 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 9 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 8 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 7 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 6 Sagaen om Isfolket – Podden. Del fem Sagaen om Isfolket. Podden, del fire Sagaen om Isfolket – Podden. Del tre Sagaen om Isfolket – Podden. Del 2 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 1 På lista over lesestoff Lang vei tilbake På ønskelista Når glorien falmer Biblioteket i Ljusdal endelig åpent igjen! Et Hjem – Av Henrik Ibsen Om å skrive dagbok Bibliotek igjen snart! Kilder for fakta Bakgrunnsarbeide er så viktig Automatskrift Japansk bokinnbinding Ville bare dele denne med dere Kristin Lavransdatter av Sigrid Undset Rita reflekterer over Jordens Barn – Bok 6 De hellige hulers land Rita reflekterer over Jordens Barn – Bok 5 Klippehulens folk Rita reflekterer over Jordens Barn – Bok 4 Steppevandring Rita reflekterer over Jordens Barn – Bok 3 Mammutjegerne Jens Bjørneboe – Uten en tråd Rita reflekterer over Jordens Barn – Bok 2 Hestenes dal Rita reflekterer over Jordens Barn – Bok 1 Hulebjørnens klan Hva gjør en bok til en bra bok? Automatskrift Lag din egen notatbok Automatskrift Rita reflekterer over Sagaen om Isfolket – Bok 47 Er det noen der ute? Rita reflekterer over Sagaen om Isfolket – Bok 46 Det svarte vannet. Rita reflekterer over Sagaen om Isfolket – Bok 45 Legenden om Marco Rita reflekterer over Sagaen om Isfolket – Bok 44 Den onde dagen 10 feil forfattere gjør Rita reflekterer over Sagaen om Isfolket – Bok 43 Et streif av ømhet Rita reflekterer over Sagaen om Isfolket – Bok 42 Stille før stormen Rita reflekterer over Sagaen om Isfolket – Bok 41 Demonenes fjell Rita reflekterer over Sagaen om Isfolket – Bok 40 Fanget av tiden Rita reflekterer over Sagaen om Isfolket – Bok 39 Rop av stumme røster Rita reflekterer over sagaen om Isfolket – Bok 38 Skjulte spor Rita reflekterer over Sagaen om Isfolket – Bok 37 Skrekkens by Rita reflekterer over Sagaen om Isfolket – Bok 36 Trollmåne Rita reflekterer over Sagaen om Isfolket – Bok 35 Vandring i mørket Rita reflekterer over Sagaen om Isfolket – Bok 34 Kvinnen på stranden Rita reflekterer over Sagaen om Isfolket – Bok 33 Nattens demon. Rita reflekterer over Sagaen om Isfolket – Bok 32 Hunger. Rita reflekterer over Sagaen om Isfolket – Bok 31 Fergemannen Rita reflekterer over Sagaen om Isfolket – Bok 30 Utysket Rita reflekterer over Sagaen om Isfolket – Bok 29 Lucifers kjærlighet Rita reflekterer over Sagaen om Isfolket – Bok 28 Is og ild. Rita reflekterer over Sagaen om Isfolket – Bok 27 Skandalen Rita reflekterer over Sagaen om Isfolket – Bok 26 Huset i Eldafjord Rita reflekterer over Sagaen om Isfolket – Bok 25 Engel med svarte vinger Rita reflekterer over Sagaen om Isfolket – Bok 24 I jordens dyp Rita reflekterer over Sagaen om Isfolket – Bok 23 Våroffer Rita reflekterer over Sagaen om Isfolket – Bok 22 Demonen og jomfruen Rita reflekterer over Sagaen om isfolket – Bok 21 Djevelkløften Rita reflekterer over Sagaen om Isfolket- Bok 20 Ravnens Vinger Rita reflekterer over Sagaen om Isfolket – Bok 19 Dragens tenner Rita reflekterer over Sagaen om Isfolket – Bok 18 Bakom fasaden Rita reflekterer over Sagaen om Isfolket – Bok 16 Galgeblomsten

Godt sagt, Skrivekløe, Småprat

Forfattere og deres påvirkning.

“Do not meddle in the affairs of wizards, for they are subtle and quick to anger.” 
― J.R.R. TolkienThe Fellowship of the Ring

Selvklart er det slik at alle som skriver ønsker å være orginale. Like selvklart er det et faktum at man alltid blir inspirert og henter mental støtte og fotfeste hos de som har gått veien før en. Enten jeg vil eller ikke er det helt ubestridelig at min tekst er påvirket og inspirert av andre før meg. Det ville være arrogant å tenke jeg er banebrytende i skriving. Fakta er: Skrivekunsten har eksistert noen århundre før jeg engang var påtenkt. Jeg er neppe hverken banebrytende eller fullstendig orginal på noe som helst annet enn min egen lille verden.

cropped-pen_quill.jpgLikevel kan man være inspirert og påvirket av andre forfattere og like fullt skape sin egen stemme med en penn. Det er det jeg håper jeg lykkes med.

De største stemmene som har påvirket meg er uunngåelige Tolkien som har åpnet verden for meg til en fantastisk verden. Og vi har Margit Sandemo og Lisbeth Pahnke som begge har en svært jordnær og utrolig lite pompøs stemme i sine tekster. Margit som herlig og uavskrekket blander hverdag med fantasi og magi, og Lisbeth som skriver slik at hvem som helst med bare en liten anelse fantasi føler hun kunne like gjerne skrevet om deg. Vi har stemmer som Sigrid Undset som vekket min lengsel til vikingtiden med Kristin Lavransdatter, det er C.S. Lewis og Narnia som med hjelp fra BBC skapte en helt magisk jul som enda står i mitt minne som min aller beste jul noensinne og lokket meg til å lese. Vi har Jean M. Auel som med sin utrolig opphøyede og pompøse tekst likevel fanget meg som i et spindelvev i steinalderens verden. Vi har Kate Mosse som lykkes å fange meg i nyere tid. Og jeg akter å være så frekk å nevne en vesentlig mindre forfatter; Dan Hörning, som har gitt meg håpet at selv en som jeg kan gis ut, og som har lokket meg til en ny del av fantasi-verden med sine fortellinger.

Listen behøver ikke stoppe her. Alle de jeg har nevnt, og enda fler til, har bidratt til å forme meg som skribent, gi meg et sug av lengsel i magen etter å ikke bare måtte nøye meg med fantasien til hjelp for å få oppleve selv det de maler frem. Så hardt har mange av de bitt seg fast i meg at jeg tidvis ønsker å skrive akkurat slik som dem. Et fjollete innfall jeg heldigvis raskt rister meg ut av og holder meg til min egen penn. «Vær deg selv. Alle andre er jo opptatt allerede».

Jeg omfavner dem og den lærdom de kan gi meg. De krever noe av meg, alle som en. De krever at jeg er som vannet, former meg etter de innfall de får, og når de vel har snaret meg inn er jeg en villig slave til de følelser de tvinger på meg, og jeg er taknemlig for hver tåre, hvert hulk og hvert latterbrøl. Og en dag ønsker jeg å sette mitt merke på en lesevillig sjel som gjerne lever seg inn i mitt eget univers. Vil jeg lykkes? Kan jeg lykkes? Er jeg bra nok?

Bare tiden kan vise.

“Here you leave today and enter the world of yesterday, tomorrow, and fantasy.” 
― Walt Disney Company

Post a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.