Nina

Nina

Nina er min yngste skapelse men var den første til å bli publisert i filmform! Novelle og film for barn.

Les mer
Nona

Nona

Nona er mitt eldste arbeide. Jeg har hatt følge med henne i mange år, og håper jeg en dag får publisert henne. Nona er en fortelling innen sjangeren Fantacy, der jeg har frie tøyler og selv skaper min egen verden

Les mer
Kristin

Kristin

Kristin har jeg arbeidet med i rykk og napp. Hun er en krevende jente, fordi hun ikke har rot i Fantasy-miljøet. Pga dette krever det at jeg gjør min jobb med bakgrunnshistorien

Les mer
Homepage / Bokanmeldelser / Rita reflekterer over Sagaen om Isfolket - Bok 24 I jordens dyp
Blomster paa graven av Jonas Lie Stenen av Olaf Bull Synnøves sang av Bjørnstjerne Bjørnson Jeg har sett BBC Miniserie Anna Karenina fra 1977 Litteraturens betydelse Jeg har lest En reise til jordens indre av Jules Verne. Jeg har lest Kong Salomons Miner av H. Rider Haggard Jeg har lest Nilens Dronning av H. Rider Haggard. Jeg har lest Dødsgrottene ved Kôr av H. Rider Haggard Jeg har lest Tordivelen flyr i skumringen av Maria Gripe Jeg har lest Agnes Cecilia – En selsom historie av Maria Gripe Jeg har lest Skygge-gjemsel av Maria Gripe Jeg har lest Skyggenes barn av Maria Gripe Jeg har lest …Og de hvite skyggene i skogen av Maria Gripe Jeg har lest Skyggen over Steinbenken av Maria Gripe Jeg har lest Ravnejenta av Torill Thorstad Hauger En lang vinter gir seg. Rita reflekterer over «Det angår også deg» av Arnold Jacoby og Herman Sachnowitz Automatskrift. Automatskrift fra 2013 Yes. Skjerp dere! SKJERP DERE! Hvil i fred, Jahn. Takk for musikken. Shakespeare er fortsatt en innspirasjon Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Virginia Woolf Quote Godt sagt Jeg har begynt med Bullet journal Jeg har lest Robinson Crusoe av Daniel Defoe…igjen! Språk er facinerende Jeg har lest Anna Karenina av Leo Tolstoy Når man er historie-nerd : Yuki-onna Ikke alle skjønnheter har en penn Sannheten bakom «Solens sønn og Månens datter» Gratulerer med morsdagen! En replengdes avstand Hva vil jeg oppnå med å skrive? Beskyttet: Kezan og Prinsen – Del fire Beskyttet: Kezan og Prinsen – Del tre Gjenreisningen av Finnmark Ingen ord Om å få en «eureka» opplevelse mens man skriver Beskyttet: Kezan og Prinsen del 2 Beskyttet: Kezan og Prinsen revidert, del 1 The Dark Crystal Dette fenomenet som kalles skrivetørke Når «legender» går i tusen knas Kezan og Prinsen Hvil i fred, Margit Musikk til inspirasjon Automatskrift Automatskrift Vi har mistet Minken Fosheim Jeg har lest Anne Franks dagbok..igjen. Dagens bok-craving If I Can Stop One Heart From Breaking – Dagens dikt Sommerlesning – er du med? Jeg har lest Stormens Vandrer av Dan Hörning Noen dager elsker man kjæresten sin mer enn andre dager. John Michelet er død Jeg har lest Svärdspel i Hadarlon av Dan Hörning En Hustavle Sagaen om Isfolket – Podden del 23..og en halv?! Sagaen om Isfolket – Podden del 23 Sagaen om Isfolket – Podden del 22 Sagaen om Isfolket – Podden del 21 Sagaen om Isfolket – Podcast del 20 Podcasten så langt Sagaen om Isfolket – Podden del 19 Sagaen om Isfolket – Podden del 18 Sagaen om Isfolket – Podcast del 17 Sagaen om Isfolket – Podcast del 16 Bokgasmisk! Sagaen om Isfolket – Podden del 15 Sagaen om Isfolket – Podden del 14 Sagaen om Isfolket – Podden del 13 Sagaen om Isfolket – Podden del 12 Sagaen om Isfolket – Podden del 11 True story Sagaen om Isfolket – Podden. Del 10 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 9 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 8 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 7 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 6 Sagaen om Isfolket – Podden. Del fem Sagaen om Isfolket. Podden, del fire Sagaen om Isfolket – Podden. Del tre Sagaen om Isfolket – Podden. Del 2 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 1 På lista over lesestoff Lang vei tilbake På ønskelista Når glorien falmer Biblioteket i Ljusdal endelig åpent igjen!

Bokanmeldelser

Rita reflekterer over Sagaen om Isfolket – Bok 24 I jordens dyp

24ijordensdypJeg tror dette må være en av Isfolkets vakreste kjærlighetshistorier, i alle fall ut fra hvordan det beskrives av Margit. Men vi slippet ikke unna Margits ytterligheter på personligheter i familien som eier og driver gruva. Mor, de to søstrene og Adrian selv er alle fire som tatt rett ut av Disneyhistorier på slem «stemor» og slemme to søstre. Nå er de ikke Anna Marias stemor og stesøstre vi snakker om her, snarere de har bestemt de skal være svigermor og svigerinner. Men personlighetene på dem og barnet er drevet til nærmest det ugjenkjennelige.

Det samme med Nilsson Ryggslikker som jeg kaller han. Småfet , kakespisende sladrehank som er slem og løgnersk.

Anna Maria selv liker jeg skjønt jeg synes hun er en veik feiging. Hun står ikke på seg, sier ikke nei, lar seg kjøre over, snakke rundt og herses med. Seriøst! Og Margit klarer ikke ha mange «oi, vi er forelska, lets get married!» historier. Også her er det «nei vi kan ikke få hverandre», men denne gangen er det for noe som faktisk eksisterte på den tiden: Klasseskille! Ikke at Anna Maria bryr seg, men Kol gjør det, fordi han er vokst opp i virkelige verden der alle andre bryr seg.

Denne boken er et ganske lavmælt mesterstykke fra Margit. Ikke at jeg mener det ikke er noe som skjer her, tvert i mot kryr det av handlinger uten at noen av de føles avspist. Det jeg mener er at handlingene her er mer ned på jorden. Det meste som skjer er ikke overnaturlig, det er hverdagslige saker; Nærgående mannfolk som ikke har hatt noe damemenneske tilgjengelig, prat om et barn som Nilsson har sådd tvil hvem er faren til, ryktespredninger, storsnutet herskap, trange kår, gruvedrift, utpressinger og midt i det hele en isfolkspike som forsøker å komme seg unna et uønsket frieri ingen tar nei som et svar på og forsøker å gi barna en utdannelse og forbedre livet til alle. At hun klarer det med en enkel kommentar om likheten mellom far i huset og det omstridde barnet og rikhåndet dekke kostnader for et julespill som gir kvinnene en sjanse til å gjøre noe som helst annet enn å slite vettet av seg, ved å være ærlig og omtenksom sier seg selv. Det er lavmælt.. og fantastisk.

Margit beskriver alt svært levende og fint. Hvordan kjærligheten mellom Anna Maria og Kol vokser frem føles svært realistisk og utrolig vakkert. Selve hendelsen i gruva der Anna Maria er i livsfare og likevel forsøker å holde liv i en drukkenbolt er fantastisk. Hvordan hun og Kol snakker sammen som om det er siste mulighet, nå skal de dø, føles svært realistisk. Vi vet alle at gruveras er farlig selv i dagens moderne samfunn der det finnes mulighet for borringer, slenge ned luftslanger, feste pumper på så de får luft og så vidre, hvordan var det ikke på 1800tallet? Realiteten er at i den situasjonen de sto i der og da kunne de dø når som helst. Når som helst kunne et ras gå som dekket dem helt så de kvaltes i sand og grus. Det er fantastisk. Jeg får klaustrofobi av å lese om det.

Og Vinga? Jeg simpelthen elsker Vinga i denne boka. NÅ er hun i sitt ess, trygg og avslappet i sitt ekteskap med min elskede Heike. Hun er frittalende, spøkefull, full av selvsikkerhet, og hun parkerer snobbene i storhuset ganske realt.

Boken er proppfull med hendelser. Jeg elsker å lese om forberedelsene til julespillet. Jeg elsker hvordan Margit så levende gjengir hvordan ett eller annet barn «kløner» til det med et halleluja for mye så alle må le. Jeg elsker at det er mitt eget Isfolk i midten på det hele. Og aller mest elsker jeg hollywood-slutten på det hele. Selvklart får de hverandre. Det går jo alltid slik i isfolksbøker, foruten Villemo og Eldar. Takk og lov egentlig. Og vi kommer nå til en for meg svært spennende bok der enda litt mer om slemmingen dukker opp!

Post a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.