Nina

Nina

Nina er min yngste skapelse men var den første til å bli publisert i filmform! Novelle og film for barn.

Les mer
Nona

Nona

Nona er mitt eldste arbeide. Jeg har hatt følge med henne i mange år, og håper jeg en dag får publisert henne. Nona er en fortelling innen sjangeren Fantacy, der jeg har frie tøyler og selv skaper min egen verden

Les mer
Kristin

Kristin

Kristin har jeg arbeidet med i rykk og napp. Hun er en krevende jente, fordi hun ikke har rot i Fantasy-miljøet. Pga dette krever det at jeg gjør min jobb med bakgrunnshistorien

Les mer
Homepage / Bokanmeldelser / Jeg har lest Anna Karenina av Leo Tolstoy
Blomster paa graven av Jonas Lie Stenen av Olaf Bull Synnøves sang av Bjørnstjerne Bjørnson Jeg har sett BBC Miniserie Anna Karenina fra 1977 Litteraturens betydelse Jeg har lest En reise til jordens indre av Jules Verne. Jeg har lest Kong Salomons Miner av H. Rider Haggard Jeg har lest Nilens Dronning av H. Rider Haggard. Jeg har lest Dødsgrottene ved Kôr av H. Rider Haggard Jeg har lest Tordivelen flyr i skumringen av Maria Gripe Jeg har lest Agnes Cecilia – En selsom historie av Maria Gripe Jeg har lest Skygge-gjemsel av Maria Gripe Jeg har lest Skyggenes barn av Maria Gripe Jeg har lest …Og de hvite skyggene i skogen av Maria Gripe Jeg har lest Skyggen over Steinbenken av Maria Gripe Jeg har lest Ravnejenta av Torill Thorstad Hauger En lang vinter gir seg. Rita reflekterer over «Det angår også deg» av Arnold Jacoby og Herman Sachnowitz Automatskrift. Automatskrift fra 2013 Yes. Skjerp dere! SKJERP DERE! Hvil i fred, Jahn. Takk for musikken. Shakespeare er fortsatt en innspirasjon Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Virginia Woolf Quote Godt sagt Jeg har begynt med Bullet journal Jeg har lest Robinson Crusoe av Daniel Defoe…igjen! Språk er facinerende Jeg har lest Anna Karenina av Leo Tolstoy Når man er historie-nerd : Yuki-onna Ikke alle skjønnheter har en penn Sannheten bakom «Solens sønn og Månens datter» Gratulerer med morsdagen! En replengdes avstand Hva vil jeg oppnå med å skrive? Beskyttet: Kezan og Prinsen – Del fire Beskyttet: Kezan og Prinsen – Del tre Gjenreisningen av Finnmark Ingen ord Om å få en «eureka» opplevelse mens man skriver Beskyttet: Kezan og Prinsen del 2 Beskyttet: Kezan og Prinsen revidert, del 1 The Dark Crystal Dette fenomenet som kalles skrivetørke Når «legender» går i tusen knas Kezan og Prinsen Hvil i fred, Margit Musikk til inspirasjon Automatskrift Automatskrift Vi har mistet Minken Fosheim Jeg har lest Anne Franks dagbok..igjen. Dagens bok-craving If I Can Stop One Heart From Breaking – Dagens dikt Sommerlesning – er du med? Jeg har lest Stormens Vandrer av Dan Hörning Noen dager elsker man kjæresten sin mer enn andre dager. John Michelet er død Jeg har lest Svärdspel i Hadarlon av Dan Hörning En Hustavle Sagaen om Isfolket – Podden del 23..og en halv?! Sagaen om Isfolket – Podden del 23 Sagaen om Isfolket – Podden del 22 Sagaen om Isfolket – Podden del 21 Sagaen om Isfolket – Podcast del 20 Podcasten så langt Sagaen om Isfolket – Podden del 19 Sagaen om Isfolket – Podden del 18 Sagaen om Isfolket – Podcast del 17 Sagaen om Isfolket – Podcast del 16 Bokgasmisk! Sagaen om Isfolket – Podden del 15 Sagaen om Isfolket – Podden del 14 Sagaen om Isfolket – Podden del 13 Sagaen om Isfolket – Podden del 12 Sagaen om Isfolket – Podden del 11 True story Sagaen om Isfolket – Podden. Del 10 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 9 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 8 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 7 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 6 Sagaen om Isfolket – Podden. Del fem Sagaen om Isfolket. Podden, del fire Sagaen om Isfolket – Podden. Del tre Sagaen om Isfolket – Podden. Del 2 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 1 På lista over lesestoff Lang vei tilbake På ønskelista Når glorien falmer Biblioteket i Ljusdal endelig åpent igjen!

Bokanmeldelser, Leseglede

Jeg har lest Anna Karenina av Leo Tolstoy

Jeg har lenge tenkt jeg burde lese disse mesterverkene, men har ikke fått den berømmelige fingeren ut. Før nå.

Og jeg er ikke skuffet. Siden jeg har lest den på mobiltelefonen i en ebok-leser var det mange tusen sider å lese, men jeg tviler på at mobilen viste en hel bokside av gangen. Snarere en tredjedel kanskje. Jeg var ikke skuffet, som dere vet liker jeg litt tykkere bøker.

Historien er svært omstendig å sette seg inn i. Det er mange personligheter der alle menn omtales med etternavn og alle kvinner med sitt fornavn. Mange betrakter historien som et bevis på sterke kvinner, men jeg tror dette er en moralkake i beste sovjet-stil: Ikke søk lykken, ikke vær frittenkende, hold deg til hjemmets lune rede og tryggheten av konformiteten. Det går ille for de som søker egen lykke og tenker på seg selv, og det går bra for de som underordner seg samfunnets krav og regler kort sagt. Ikke minst sitter jeg og panneklasker over hvordan mennesker hopper til forhastede konklusjoner og lar sin egen stolthet stå i veien for alle sine løsninger. Skjønt, dette er noe jeg panneklasker over i det virkelige liv også, der alle og enhver antar en hel del som ikke har noen rot i virkelighten og skaper unødvendig drama og dritt i livet på andre i stedet for å sjekke opp fakta.

Men om man ser bort fra sovjet-moralen her, det er ingen tvil om at Tolstoy er drivende flink til å skrive. Historien er fantastisk kort sagt, om enn noe omstendig for meg å sette meg inn i. Karakterbeskrivelsene lever fullt opp til alle mine krav: Ikke for ekstreme, menneskene har sine feil og mangler, og er likevel nyanserte og omstendige. Her er det ikke svært mange karikaturer dratt ut i noen retninger. Menneskene beskrives som ekte mennesker, troverdige og sannsynlige, og jeg føler meg helt hjemme. Vi får et innblikk i samfunnet i Sovjet (Russland) men jeg synes kanksje akkurat denne delen er noe overfladisk. Vi får ikke vite så mye om samfunnet, det er mer fokus på hendelser. Likevel er jeg ikke spesielt skuffet over dette.

Jeg virkelig nyter side opp og side ned med tekst. Det er ikke raske hopp hit og dit, vi kan få flere kapitler på rad fra samme persons «point of view». Vi bytter fra en person til en annen men ikke ofte og uforståelig, hvert bytte innledes med et nytt kapittel. Vi får innsyn i alle personenes tanker og følelser, og det vises til et nyansert følelsesliv hos både menn og kvinner. Tolstoy er ikke spesielt kjønnsfiksert på at kun menn er dominante og manipulerende og kun kvinner er underdanige og sjalu, her vises manipulasjon fra kvinner og sjalusi fra menn på lik linje med manipulasjon fra menn og sjalusi fra kvinner. Det vises mennesker med styrker og svakheter som ofte får dem til å velge feil, og hvordan stoltheten kan få en til å miste hodet og fatningen.

Det hele slutter svært abrupt og forferdelig med et dødsfall, men samtidig lar ikke Tolstoy oss få lide med det som siste slutt, det siste vi får møte er den fornøyde tilfredsstillelsen i et fredelig familieliv mellom lykkelige ektefeller, og det er denne følelsen jeg sitter igjen med etter å ha lest de siste sidene. Tolstoy er en mester, og jeg kan bare si at jeg virkelig ser frem til å lese Krig og Fred som jeg heller ikke har lest før.

Post a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.