Nina

Nina

Nina er min yngste skapelse men var den første til å bli publisert i filmform! Novelle og film for barn.

Les mer
Nona

Nona

Nona er mitt eldste arbeide. Jeg har hatt følge med henne i mange år, og håper jeg en dag får publisert henne. Nona er en fortelling innen sjangeren Fantacy, der jeg har frie tøyler og selv skaper min egen verden

Les mer
Kristin

Kristin

Kristin har jeg arbeidet med i rykk og napp. Hun er en krevende jente, fordi hun ikke har rot i Fantasy-miljøet. Pga dette krever det at jeg gjør min jobb med bakgrunnshistorien

Les mer
Homepage / Bokanmeldelser / Jeg har lest Ravnejenta av Torill Thorstad Hauger
Blomster paa graven av Jonas Lie Stenen av Olaf Bull Synnøves sang av Bjørnstjerne Bjørnson Jeg har sett BBC Miniserie Anna Karenina fra 1977 Litteraturens betydelse Jeg har lest En reise til jordens indre av Jules Verne. Jeg har lest Kong Salomons Miner av H. Rider Haggard Jeg har lest Nilens Dronning av H. Rider Haggard. Jeg har lest Dødsgrottene ved Kôr av H. Rider Haggard Jeg har lest Tordivelen flyr i skumringen av Maria Gripe Jeg har lest Agnes Cecilia – En selsom historie av Maria Gripe Jeg har lest Skygge-gjemsel av Maria Gripe Jeg har lest Skyggenes barn av Maria Gripe Jeg har lest …Og de hvite skyggene i skogen av Maria Gripe Jeg har lest Skyggen over Steinbenken av Maria Gripe Jeg har lest Ravnejenta av Torill Thorstad Hauger En lang vinter gir seg. Rita reflekterer over «Det angår også deg» av Arnold Jacoby og Herman Sachnowitz Automatskrift. Automatskrift fra 2013 Yes. Skjerp dere! SKJERP DERE! Hvil i fred, Jahn. Takk for musikken. Shakespeare er fortsatt en innspirasjon Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Virginia Woolf Quote Godt sagt Jeg har begynt med Bullet journal Jeg har lest Robinson Crusoe av Daniel Defoe…igjen! Språk er facinerende Jeg har lest Anna Karenina av Leo Tolstoy Når man er historie-nerd : Yuki-onna Ikke alle skjønnheter har en penn Sannheten bakom «Solens sønn og Månens datter» Gratulerer med morsdagen! En replengdes avstand Hva vil jeg oppnå med å skrive? Beskyttet: Kezan og Prinsen – Del fire Beskyttet: Kezan og Prinsen – Del tre Gjenreisningen av Finnmark Ingen ord Om å få en «eureka» opplevelse mens man skriver Beskyttet: Kezan og Prinsen del 2 Beskyttet: Kezan og Prinsen revidert, del 1 The Dark Crystal Dette fenomenet som kalles skrivetørke Når «legender» går i tusen knas Kezan og Prinsen Hvil i fred, Margit Musikk til inspirasjon Automatskrift Automatskrift Vi har mistet Minken Fosheim Jeg har lest Anne Franks dagbok..igjen. Dagens bok-craving If I Can Stop One Heart From Breaking – Dagens dikt Sommerlesning – er du med? Jeg har lest Stormens Vandrer av Dan Hörning Noen dager elsker man kjæresten sin mer enn andre dager. John Michelet er død Jeg har lest Svärdspel i Hadarlon av Dan Hörning En Hustavle Sagaen om Isfolket – Podden del 23..og en halv?! Sagaen om Isfolket – Podden del 23 Sagaen om Isfolket – Podden del 22 Sagaen om Isfolket – Podden del 21 Sagaen om Isfolket – Podcast del 20 Podcasten så langt Sagaen om Isfolket – Podden del 19 Sagaen om Isfolket – Podden del 18 Sagaen om Isfolket – Podcast del 17 Sagaen om Isfolket – Podcast del 16 Bokgasmisk! Sagaen om Isfolket – Podden del 15 Sagaen om Isfolket – Podden del 14 Sagaen om Isfolket – Podden del 13 Sagaen om Isfolket – Podden del 12 Sagaen om Isfolket – Podden del 11 True story Sagaen om Isfolket – Podden. Del 10 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 9 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 8 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 7 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 6 Sagaen om Isfolket – Podden. Del fem Sagaen om Isfolket. Podden, del fire Sagaen om Isfolket – Podden. Del tre Sagaen om Isfolket – Podden. Del 2 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 1 På lista over lesestoff Lang vei tilbake På ønskelista Når glorien falmer Biblioteket i Ljusdal endelig åpent igjen!

Bokanmeldelser

Jeg har lest Ravnejenta av Torill Thorstad Hauger

Ja jeg vet hva du tenker nå. «Ravnejenta?» For de av dere som er såpass opp i årene at dere ikke er tretten lenger og også har vært fast inventar på et bibliotek har dere kanskje kjennskap til boka og vet det absolutt ikke kan regnes som voksen litteratur. Tvert i mot, Ravnejenta er ei bok som presenterer vikingtiden for barn og ungdom. Vi møter Ravnejenta, det er det hun kalles, Ravna eller Ravnejenta. Trelljente som er hatet og utstøtt av husfrua og har noen venner blandt de andre trellene. Hun sies å være trollpakk, og er lært opp i legekunst av en av de gamle trellene på gården. Vi får følge et par år av hennes liv, og oppleve de spennende sakene som hun får oppleve. Og om du har tenkt å lese boka stopper du å lese nå, for nå spoiler jeg kraftig!

Ravna er nemlig barn av en trellkvinne og jarlen på gården. Derav husfruas hat. Jarlen elsket Ravnas mor så høyt at når Husfrua får kvinnen drept (bak jarlens rygg), sørger han henne så ille at han farer viking i flere år før han kommer hjem igjen. Under hele barndommen blir Ravna hundset og jaget av jarlefrua, før hun til slutt forvises til ei lita stue høyt oppe i lia som etter dette kalles ravnegården,  og den dagen jarlen ikke vender hjem levende fra vikingferden jages hun helt fra gården. Jarlefrua forsøker til og med å få henne drept. Hun blir tatt til fange av jarlen som ligger i blodfeide med jarlen på gården hun vokser opp, og slippes fri av jarlesønnen. Ikke før på slutten av boka slutter de to jarlesønnene fred med hverandre, etter at sannheten om Ravna kommer frem. Freden er forseglet med at jarlesønnen lover bort sin søster Ravna, nå kjent som Ragnveig, til hans tidligere blodsfiende for å slutte fred mellom slektene.

Boka er lett skrevet og for meg som voksen svært lett å lese. Jeg mistenker jeg ville funnet boka lett å lese også som barn, og som barn ville jeg fullkomment elsket historien og ikke brydd meg om svakheter eller hollywood-slutt. Men som voksen synes jeg historien bærer preg av hollywood. Det er litt for fantastisk, at denne utstøtte trelljenta egentlig er jarledatter, og at hun løftes opp og blir styrtrik bare sånn uten videre. Jeg synes det finnes visse små hull, der historien godt kunne vært mer utfylt, for eksempel læren om urtene kunne kanskje vært noe mer utbredt fortalt. Noen deler av viking-skikkene forklares ikke, nevnes ikke i det hele tatt, men en del av vikingenes skikker er kanskje like greit å utelate fra en barnefortelling tross alt. Likevel synes jeg noe av det er litt for fantastisk, hvordan jarlefrua på sitt dødsleie bekjenner alle sine synder for sin sønn etter å ha tilbrakt år med å hate Ravna for eksempel. Hvorfor skulle hun gjort det nå? Hun kunne jo like gjerne latt være. Det ville faktisk vært noe mer troverdig at hun hadde holdt munn inn i det siste med tanke på at hun gikk så langt som å få ravnejenta myrdet med brannpåsettelse, og kun Bue Bårdsson kom henne til unnsetning slik at hun berget livet.

Gramatikken i boka er det ingenting å utsette på, og språket er uklanderlig. Historien er bra vevet sammen tross de små hullene her og der, tråden brister ikke, men det stikker meg i øynene med den fantastiske hollywood-avslutninga. Det er også noe usannsynlig med alle disse kjærlighets-historiene i boka. Det var ikke spesielt ofte man hadde en slik luksus at man giftet seg ut fra hjertet, her var det allianser og å gifte seg opp som gjaldt, og kjærlighet var underordnet. At det ofte vokste frem godhet og respekt mellom gifte er en helt annen historie, og jeg er også klar over at under vikingtiden kunne man vel finne bra allianser blandt noen man syntes godt om, men jeg er ikke så naiv at jeg innbilder meg dette var verdagskost på den tiden. Kvinner hadde mye større rettigheter under våre norrøne guder og lover enn de senere fikk under kirkens åk, det skal sies, og en kvinne hadde høy verdi og en sterk stemme, men fullt så sterk at hun hadde spesielt mye å si vedrørende giftemål var nok ikke tilfellet. Jeg finner det også noe utenkelig at Ravna faktisk er så sterk mentalt som hun er, at hun overhode ikke er kuet. Det kan nok ha sin forklaring, men jeg sliter med å finne at en så ung jente har funnet en styrke i den forferdelige behandlingen hun får som barn.

Men jeg må innrømme jeg liker denne fortellingen i all sin enkelhet og med hollywoodslutten. Det er en bra fortelling om å være utstøtt men likevel stå sterkt. Historien vitner om at man kan finne styrke i utenforskapet, og skape seg noe utav det. Ravna lærer seg tross alt legekunst og stiller så sterkt tross hun er utstøtt, fryktet og forhatt at hun kidnappes nettopp for sine evner. Jeg synes fortellingen viser bra hvordan man kan ta frem det man kan best, det som får andre til å hate og frykte en, og gjøre det til noe bra. For til syvende og sist er det hennes legekunst som «redder dagen». Det er hennes legekunst som løfter henne, hennes «trollkunster» om du vil, og den mystiske Volva bygger opp under dette gjennom hele fortellingen.

 

For de av dere som er unge og vil lese kan jeg altså varmt anbefale Ravnejenta, og jeg anbefaler dere alle å lese denne for barn eller barnebarn. God lesing!

Post a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.