Nina

Nina

Nina er min yngste skapelse men var den første til å bli publisert i filmform! Novelle og film for barn.

Les mer
Nona

Nona

Nona er mitt eldste arbeide. Jeg har hatt følge med henne i mange år, og håper jeg en dag får publisert henne. Nona er en fortelling innen sjangeren Fantacy, der jeg har frie tøyler og selv skaper min egen verden

Les mer
Kristin

Kristin

Kristin har jeg arbeidet med i rykk og napp. Hun er en krevende jente, fordi hun ikke har rot i Fantasy-miljøet. Pga dette krever det at jeg gjør min jobb med bakgrunnshistorien

Les mer
Homepage / Småprat / Jeg har sett BBC Miniserie Anna Karenina fra 1977
Blomster paa graven av Jonas Lie Stenen av Olaf Bull Synnøves sang av Bjørnstjerne Bjørnson Jeg har sett BBC Miniserie Anna Karenina fra 1977 Litteraturens betydelse Jeg har lest En reise til jordens indre av Jules Verne. Jeg har lest Kong Salomons Miner av H. Rider Haggard Jeg har lest Nilens Dronning av H. Rider Haggard. Jeg har lest Dødsgrottene ved Kôr av H. Rider Haggard Jeg har lest Tordivelen flyr i skumringen av Maria Gripe Jeg har lest Agnes Cecilia – En selsom historie av Maria Gripe Jeg har lest Skygge-gjemsel av Maria Gripe Jeg har lest Skyggenes barn av Maria Gripe Jeg har lest …Og de hvite skyggene i skogen av Maria Gripe Jeg har lest Skyggen over Steinbenken av Maria Gripe Jeg har lest Ravnejenta av Torill Thorstad Hauger En lang vinter gir seg. Rita reflekterer over «Det angår også deg» av Arnold Jacoby og Herman Sachnowitz Automatskrift. Automatskrift fra 2013 Yes. Skjerp dere! SKJERP DERE! Hvil i fred, Jahn. Takk for musikken. Shakespeare er fortsatt en innspirasjon Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Virginia Woolf Quote Godt sagt Jeg har begynt med Bullet journal Jeg har lest Robinson Crusoe av Daniel Defoe…igjen! Språk er facinerende Jeg har lest Anna Karenina av Leo Tolstoy Når man er historie-nerd : Yuki-onna Ikke alle skjønnheter har en penn Sannheten bakom «Solens sønn og Månens datter» Gratulerer med morsdagen! En replengdes avstand Hva vil jeg oppnå med å skrive? Beskyttet: Kezan og Prinsen – Del fire Beskyttet: Kezan og Prinsen – Del tre Gjenreisningen av Finnmark Ingen ord Om å få en «eureka» opplevelse mens man skriver Beskyttet: Kezan og Prinsen del 2 Beskyttet: Kezan og Prinsen revidert, del 1 The Dark Crystal Dette fenomenet som kalles skrivetørke Når «legender» går i tusen knas Kezan og Prinsen Hvil i fred, Margit Musikk til inspirasjon Automatskrift Automatskrift Vi har mistet Minken Fosheim Jeg har lest Anne Franks dagbok..igjen. Dagens bok-craving If I Can Stop One Heart From Breaking – Dagens dikt Sommerlesning – er du med? Jeg har lest Stormens Vandrer av Dan Hörning Noen dager elsker man kjæresten sin mer enn andre dager. John Michelet er død Jeg har lest Svärdspel i Hadarlon av Dan Hörning En Hustavle Sagaen om Isfolket – Podden del 23..og en halv?! Sagaen om Isfolket – Podden del 23 Sagaen om Isfolket – Podden del 22 Sagaen om Isfolket – Podden del 21 Sagaen om Isfolket – Podcast del 20 Podcasten så langt Sagaen om Isfolket – Podden del 19 Sagaen om Isfolket – Podden del 18 Sagaen om Isfolket – Podcast del 17 Sagaen om Isfolket – Podcast del 16 Bokgasmisk! Sagaen om Isfolket – Podden del 15 Sagaen om Isfolket – Podden del 14 Sagaen om Isfolket – Podden del 13 Sagaen om Isfolket – Podden del 12 Sagaen om Isfolket – Podden del 11 True story Sagaen om Isfolket – Podden. Del 10 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 9 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 8 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 7 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 6 Sagaen om Isfolket – Podden. Del fem Sagaen om Isfolket. Podden, del fire Sagaen om Isfolket – Podden. Del tre Sagaen om Isfolket – Podden. Del 2 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 1 På lista over lesestoff Lang vei tilbake På ønskelista Når glorien falmer Biblioteket i Ljusdal endelig åpent igjen!

Småprat

Jeg har sett BBC Miniserie Anna Karenina fra 1977

Jeg har de siste dagene sett denne miniserien laget av BBC i 1977, basert på Leo Tolstois klassiker.

Romanen har jeg lest på engelsk for noen år siden og begynte nå på nytt med å lese denne. Jeg har også lest hans andre mastodont-verk krig og fred, men vi kommer tilbake til den ved en annen anledning.

Mens jeg ser på serien slås jeg nok en gang hvordan BBC klarer å lage nærmest små mesterverk basert på lavt budsjett. Det er åpenbart at de ikke har lagt svært mye penger på serien, det er noen kulisser, noen frilands-scener, en hel del statister så klart, og kostymer. Og fremfor alt, skuespillerprestasjoner. Gang etter gang merker jeg meg at BBC på et vis klarer å finne akseptable skuespillere i fleng borte i England, mens Hollywood ikke klarer hoste opp noen mellomting mellom dårlige skuespillere og stjernespillere. Jeg slås av nesten alle skuespillere i serien er svært akseptable eller flatt ut dyktige. Ikke alle like bra så klart, og vi skal heller ikke glemme at serien tross alt er fra 1977 der skuespillerstilen var en helt annen enn i dag, langt mer dramatisk og utagerende enn dagens teknikker. Jeg mistenker dette er fordi på den tiden hadde man kun spesialeffekter i form av kostymer, sminke, musikken, lyssetting og … skuespilleren. Jeg lar meg imponere over kvaliteten i selve serien. Og Nicola Pagett som spiller Anna er en dyktig skuespiller som setter et ansikt på Anna Karenina jeg kan like svært godt. Jeg har lenge vært stor tilhenger av BBC og deres produksjoner, og denne føyer seg bare inn i en lang rekke serier som fester seg hos meg.

Når vi kommer inn på Tolstois skaperverk.. Historien oppfattes som en dramatisk kjærlighets-historie, nærmest med stor K, historien over alle historier, og man hyller hans skapelse Anna Karenina som en sterk kvinne som går mot konvensjonene og følger sin egen vei. Men jeg kan ikke helt klare å se akkurat denne delen. Joda, vi snakker om en Kjærlighetshistorie (med stor K, så dere det??) men den underliggende røde tråden gjennom hele fortellingen hans er en saftig russisk moralkake av dimmensjoner: Føy deg inn i rekken og spill den rollen samfunnet mener du skal spille og alt går deg vel. Prøv å følge hjertet i stedet for tradisjoner og det går deg ille.

For det er akkurat den glasuren denne kaken har for meg. Man SKAL ikke søke noe for egen vinning, man SKAL ikke følge hjertet, man skal føye seg inn, være en føyelig husmor som føder barn og er overlykkelig over å være kun dette: Husmor og barneføderske. Bare se hvordan han fremstiller Kitty? En svak liten sommerfugl som knekkes totalt av at en mann hun har svermende følelser for åpenlyst faller med dunder og rabalder for nettopp Anna Karenina, bare for å falle i armene på en landbruker og fremelske familielivet og å føde barn i fleng. Mens Anna Karenina har fått to barn, det andre ved ubetenksomhet og etter dette går hun inn for å ikke føde flere barn, hun forlater sin mann for å leve med sin elsker og ender med å ta livet av seg på en brutal måte.

Moralkaken er ganske tydelig for meg nå mens jeg er i gang med andre gjennomlesning og etter å ha sett filmatiseringen fra BBC. Misforstå meg rett, historien er fantastisk og uhyggelig godt skrevet, men jeg setter noen av moraliseringene litt i halsen. For ikke å snakke om de endeløse kommunistiske doktrinene som presenteres som dialoger mellom Levin og hans bror Konstantin? Det kan bli litt mye av det og jeg tar meg i å «spole fremover» mens jeg leser nettopp fordi det føles som dette blir trykket ned i halsen min med smygende silke.

Men ser man forbi disse moralkakene og doktrinene er det ingen tvil om at boken er et mesterverk. Og for meg fremstiller BBC denne på en fantastisk måte. Det faktum at de har valgt å lage en miniserie på 10 episoder av denne i stedet for en komprimert filmpakke er flott fordi de kan fordype seg inn i bakgrunnshistorien og bygge opp det hele til klimakset. Nok en gang kan jeg konkludere med at BBC leverer og de leverer flott.

Post a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.