Nina

Nina

Nina er min yngste skapelse men var den første til å bli publisert i filmform! Novelle og film for barn.

Les mer
Nona

Nona

Nona er mitt eldste arbeide. Jeg har hatt følge med henne i mange år, og håper jeg en dag får publisert henne. Nona er en fortelling innen sjangeren Fantacy, der jeg har frie tøyler og selv skaper min egen verden

Les mer
Kristin

Kristin

Kristin har jeg arbeidet med i rykk og napp. Hun er en krevende jente, fordi hun ikke har rot i Fantasy-miljøet. Pga dette krever det at jeg gjør min jobb med bakgrunnshistorien

Les mer
Homepage / Bloggutfordring / Bokstafetten om Trollmåne, bok 36 av Sagaen om Isfolket
Blomster paa graven av Jonas Lie Stenen av Olaf Bull Synnøves sang av Bjørnstjerne Bjørnson Jeg har sett BBC Miniserie Anna Karenina fra 1977 Litteraturens betydelse Jeg har lest En reise til jordens indre av Jules Verne. Jeg har lest Kong Salomons Miner av H. Rider Haggard Jeg har lest Nilens Dronning av H. Rider Haggard. Jeg har lest Dødsgrottene ved Kôr av H. Rider Haggard Jeg har lest Tordivelen flyr i skumringen av Maria Gripe Jeg har lest Agnes Cecilia – En selsom historie av Maria Gripe Jeg har lest Skygge-gjemsel av Maria Gripe Jeg har lest Skyggenes barn av Maria Gripe Jeg har lest …Og de hvite skyggene i skogen av Maria Gripe Jeg har lest Skyggen over Steinbenken av Maria Gripe Jeg har lest Ravnejenta av Torill Thorstad Hauger En lang vinter gir seg. Rita reflekterer over «Det angår også deg» av Arnold Jacoby og Herman Sachnowitz Automatskrift. Automatskrift fra 2013 Yes. Skjerp dere! SKJERP DERE! Hvil i fred, Jahn. Takk for musikken. Shakespeare er fortsatt en innspirasjon Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Virginia Woolf Quote Godt sagt Jeg har begynt med Bullet journal Jeg har lest Robinson Crusoe av Daniel Defoe…igjen! Språk er facinerende Jeg har lest Anna Karenina av Leo Tolstoy Når man er historie-nerd : Yuki-onna Ikke alle skjønnheter har en penn Sannheten bakom «Solens sønn og Månens datter» Gratulerer med morsdagen! En replengdes avstand Hva vil jeg oppnå med å skrive? Beskyttet: Kezan og Prinsen – Del fire Beskyttet: Kezan og Prinsen – Del tre Gjenreisningen av Finnmark Ingen ord Om å få en «eureka» opplevelse mens man skriver Beskyttet: Kezan og Prinsen del 2 Beskyttet: Kezan og Prinsen revidert, del 1 The Dark Crystal Dette fenomenet som kalles skrivetørke Når «legender» går i tusen knas Kezan og Prinsen Hvil i fred, Margit Musikk til inspirasjon Automatskrift Automatskrift Vi har mistet Minken Fosheim Jeg har lest Anne Franks dagbok..igjen. Dagens bok-craving If I Can Stop One Heart From Breaking – Dagens dikt Sommerlesning – er du med? Jeg har lest Stormens Vandrer av Dan Hörning Noen dager elsker man kjæresten sin mer enn andre dager. John Michelet er død Jeg har lest Svärdspel i Hadarlon av Dan Hörning En Hustavle Sagaen om Isfolket – Podden del 23..og en halv?! Sagaen om Isfolket – Podden del 23 Sagaen om Isfolket – Podden del 22 Sagaen om Isfolket – Podden del 21 Sagaen om Isfolket – Podcast del 20 Podcasten så langt Sagaen om Isfolket – Podden del 19 Sagaen om Isfolket – Podden del 18 Sagaen om Isfolket – Podcast del 17 Sagaen om Isfolket – Podcast del 16 Bokgasmisk! Sagaen om Isfolket – Podden del 15 Sagaen om Isfolket – Podden del 14 Sagaen om Isfolket – Podden del 13 Sagaen om Isfolket – Podden del 12 Sagaen om Isfolket – Podden del 11 True story Sagaen om Isfolket – Podden. Del 10 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 9 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 8 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 7 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 6 Sagaen om Isfolket – Podden. Del fem Sagaen om Isfolket. Podden, del fire Sagaen om Isfolket – Podden. Del tre Sagaen om Isfolket – Podden. Del 2 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 1 På lista over lesestoff Lang vei tilbake På ønskelista Når glorien falmer Biblioteket i Ljusdal endelig åpent igjen!

Bloggutfordring

Bokstafetten om Trollmåne, bok 36 av Sagaen om Isfolket

Mitt bidrag til bokstafetten etter at jeg fikk pinnen overlevert av Fivrelden er mitt første møte med Sagaen om isfolket.

Den dag i dag kan jeg ikke dra boken forventningsfullt ut av bokhyllen uten å få et snev av den samme følelsen, og samtidig fylles av slikt et vemod for alt som ikke lenger er.

Det var nok samme år, eller året etter, at Bok 36 av Margit Sandemos Isfolk-serie ble sluppet at  boken var noe forenklet føljetong over flere uker i Allers. Jeg husker faktisk ikke hvor mange nummer det var, men det jeg husker var at det var en av sommerens føljetonger i Allers. Eller om det nå var Hjemmet. Min mormor hadde masse bøker, hellestadserien, kristin lavransdatter og så videre, og jeg leste alle bøkene jeg kunne få nevene i. Denne spesielle sommeren hadde jeg ikke lyst til å lese om igjen disse bøkene, og jeg bladde planløst i et ukeblad som min mormor så gjerne kjøpte hver uke, og jeg så «NYHET! Margit Sandemo, Sagaen om Isfolket bok 36 Trollmåne som føljetong!»

Jeg kan ikke si at selve denne tittelen lokket så veldig, jeg hadde aldri lest isfolket før, og visste slett ikke hva som ventet meg. Mange kanskje skulle si at å bokstavlig talt ramle inn i en serie i siste tredel av den ikke er beste måten å introduseres til en serie, men vet du hva? Det var det for meg! Litt fumlende begynte jeg å lese, og de første sidene var vel ikke helt lyn fra klar himmel når det gjaldt historien, men tekstens enkle og lette flyt fanget tenåringsjenta i meg, og jeg leste videre.
Neste uke ventet jeg håpefullt at mormor skulle kjøpe samme ukeblad så jeg kunne få lese neste del, og hun skuffet meg ikke. Ivrig åpnet jeg bladet, og lykkelig slukte jeg hver bokstav.

Jeg kan kjenne på følelsen enda. Denne sugende, manende trangen til å måtte lese videre. Den sure skuffelsen «hva? Slutt alt nå?» Hvor ofte fremover skulle jeg ikke få oppleve det ettersom jeg sporenstreks begynte å ønske meg bøkene til bursdager og jul? Vi kom jo til et punkt der jeg hadde tatt igjen Margit, og smertefull pinefull venting i antall uker til neste bok ble sluppet.. TORTUR! Av det gode slaget, men likevel!

Å, som jeg lengter tilbake til denne følelsen av å for første gang oppleve en magisk ny verden åpne seg, mennesker man nesten er sint fordi de ikke finnes i det virkelige livet, fantastiske hendelser man er svart av sjalusi på liksom-mennesker for at de får oppleve.. Jeg ville også få møte kjærligheten slik! Jeg ville også bli revet bort av mystikk og kjærlighet på den måten! Jeg ville også få oppleve magi!

Den verden jeg ble presentert for har ikke sluppet grepet om meg enda. Jeg kan i dag ikke hente frem nettopp bok 36 uten å smake på sol og sommer, en følelse av evig sommerferie der dagene er endeløse og fylt av humlesurr og myggstikk, en følelse av å rømme inn i en magisk verden som omfavnet meg uten spørsmål og å endelig føle en form av tilhørighet. Når jeg åpner bok 36 hører jeg vagt unna min mormors stemme mens hun nynnet til Ønskebrønnens musikk fra hennes ungdom, jeg lukter grønnsåpa fra morgenvasken av kjøkkengulvet, jeg hører måkene utenfor vinduet, lukter havsalt i sommervinden, og ser for meg morfar ute i hagen der han gravde frem poteter til middagen.

Når jeg åpner boka i dag fylles jeg også av et vemod fordi den verden er bak meg, tiden er forbi. Både min morfar og mormor er døde i dag, huset der jeg fikk denne første opplevelsen og smaken av Sandemo er ikke lenger i min egen families besittelse. Det kommer aldri mer tilbake denne type endeløs sommer der solen aldri riktig går ned, og der humlene aldri slutter å surre.

3 Comments

  1. Pingback: Fire dager til fullmåne | Fivreldens ordvev

Post a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.