Nina

Nina

Nina er min yngste skapelse men var den første til å bli publisert i filmform! Novelle og film for barn.

Les mer
Nona

Nona

Nona er mitt eldste arbeide. Jeg har hatt følge med henne i mange år, og håper jeg en dag får publisert henne. Nona er en fortelling innen sjangeren Fantacy, der jeg har frie tøyler og selv skaper min egen verden

Les mer
Kristin

Kristin

Kristin har jeg arbeidet med i rykk og napp. Hun er en krevende jente, fordi hun ikke har rot i Fantasy-miljøet. Pga dette krever det at jeg gjør min jobb med bakgrunnshistorien

Les mer
Homepage / Småprat / Gratulerer med dagen, Nancy Drew!
Blomster paa graven av Jonas Lie Stenen av Olaf Bull Synnøves sang av Bjørnstjerne Bjørnson Jeg har sett BBC Miniserie Anna Karenina fra 1977 Litteraturens betydelse Jeg har lest En reise til jordens indre av Jules Verne. Jeg har lest Kong Salomons Miner av H. Rider Haggard Jeg har lest Nilens Dronning av H. Rider Haggard. Jeg har lest Dødsgrottene ved Kôr av H. Rider Haggard Jeg har lest Tordivelen flyr i skumringen av Maria Gripe Jeg har lest Agnes Cecilia – En selsom historie av Maria Gripe Jeg har lest Skygge-gjemsel av Maria Gripe Jeg har lest Skyggenes barn av Maria Gripe Jeg har lest …Og de hvite skyggene i skogen av Maria Gripe Jeg har lest Skyggen over Steinbenken av Maria Gripe Jeg har lest Ravnejenta av Torill Thorstad Hauger En lang vinter gir seg. Rita reflekterer over «Det angår også deg» av Arnold Jacoby og Herman Sachnowitz Automatskrift. Automatskrift fra 2013 Yes. Skjerp dere! SKJERP DERE! Hvil i fred, Jahn. Takk for musikken. Shakespeare er fortsatt en innspirasjon Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Virginia Woolf Quote Godt sagt Jeg har begynt med Bullet journal Jeg har lest Robinson Crusoe av Daniel Defoe…igjen! Språk er facinerende Jeg har lest Anna Karenina av Leo Tolstoy Når man er historie-nerd : Yuki-onna Ikke alle skjønnheter har en penn Sannheten bakom «Solens sønn og Månens datter» Gratulerer med morsdagen! En replengdes avstand Hva vil jeg oppnå med å skrive? Beskyttet: Kezan og Prinsen – Del fire Beskyttet: Kezan og Prinsen – Del tre Gjenreisningen av Finnmark Ingen ord Om å få en «eureka» opplevelse mens man skriver Beskyttet: Kezan og Prinsen del 2 Beskyttet: Kezan og Prinsen revidert, del 1 The Dark Crystal Dette fenomenet som kalles skrivetørke Når «legender» går i tusen knas Kezan og Prinsen Hvil i fred, Margit Musikk til inspirasjon Automatskrift Automatskrift Vi har mistet Minken Fosheim Jeg har lest Anne Franks dagbok..igjen. Dagens bok-craving If I Can Stop One Heart From Breaking – Dagens dikt Sommerlesning – er du med? Jeg har lest Stormens Vandrer av Dan Hörning Noen dager elsker man kjæresten sin mer enn andre dager. John Michelet er død Jeg har lest Svärdspel i Hadarlon av Dan Hörning En Hustavle Sagaen om Isfolket – Podden del 23..og en halv?! Sagaen om Isfolket – Podden del 23 Sagaen om Isfolket – Podden del 22 Sagaen om Isfolket – Podden del 21 Sagaen om Isfolket – Podcast del 20 Podcasten så langt Sagaen om Isfolket – Podden del 19 Sagaen om Isfolket – Podden del 18 Sagaen om Isfolket – Podcast del 17 Sagaen om Isfolket – Podcast del 16 Bokgasmisk! Sagaen om Isfolket – Podden del 15 Sagaen om Isfolket – Podden del 14 Sagaen om Isfolket – Podden del 13 Sagaen om Isfolket – Podden del 12 Sagaen om Isfolket – Podden del 11 True story Sagaen om Isfolket – Podden. Del 10 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 9 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 8 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 7 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 6 Sagaen om Isfolket – Podden. Del fem Sagaen om Isfolket. Podden, del fire Sagaen om Isfolket – Podden. Del tre Sagaen om Isfolket – Podden. Del 2 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 1 På lista over lesestoff Lang vei tilbake På ønskelista Når glorien falmer Biblioteket i Ljusdal endelig åpent igjen!

Småprat

Gratulerer med dagen, Nancy Drew!

Leste dere Frøken Detektiv når dere var små? Det gjorde jeg 🙂 Jeg hadde ikke komplett serie men noen bøker ramlet man da over her og der,  og lånte på biblioteket. Samme tiden man leste disse fikk man også høre om Hardyguttene, men i dag skal jeg snakke om Nancy Drew!

Første boken i serien utgitt 28 april 1930

Første boken i serien utgitt 28 april 1930

Nå er det 85 år siden hun fikk sin første bok lansert, 28 april 1930. Bøkene ble skrevet i regi Edward Stratmeyer via flere forfattere under pseudonymet Carolyn Keene, og de første bøkene ble oversatt til norsk i 1941. Likevel drøyde det nesten 10 år innen Norge fikk smaken for Frøken Detektiv! I 1958 forlangte Grosset & Dunlap en total omskriving av de første bøkene i serien, samme krav som ble stilt på Hardyguttene, der Nancys alder økte fra 16 til 18, hun mistet det lett fandenivoldske preget hun opprinnelig hadde som til tider kunne sette henne og hennes venners liv i fare, de fjernet referenser til lovbrudd og opposisjon til myndigheter og foreldre, man fjernet så godt det gikk omtale av våpen, alkohol og narkotika. I tillegg ble de samme bøkene sterkt forkortet, noe som i følge kritikken førte til at bøkene ble temmelig usammenhengende.

Tilsammen lanserte syndikatet over 90 bøker om Frøken Detektiv og Detektiv Nancy Drew, hvorpå jeg nok bare har lest en liten brøkdel. Bøkene bærer nok preg av å være tildels masseprodusert, samt skrevet av forskjellige forfattere , men dette er bare noe jeg antar ut fra min ringe hukommelse av berettelsene.

Nancy ble i begynnelsen ansett en ganske dårlig rollefigur for unge jenter på grunn av hennes ville oppførsel, men dette endret seg jo etter den kraftige omskrivelsen der hun ble reneste dydsmønster som aldri tråkket en centimeter over streken for moralsk eller lovmessig korrekt oppførsel for en ung kvinne. Likevel ble hun ut fra sin selvdrevne energi, sine sterke overbevisninger og handlingskravt et bilde på selvstendige kvinner, og inspirerte til karakterer som WonderWoman, Svarte enken, Jessica Haloran, Bionic Woman, Buffy og så videre og så videre, der hennes ekko kan oppfattes og høres. Det er klart at en ung kvinne i litteraturen, som blir så populær at det medfører en serie som strekker seg fra 1930 til 1991 vil hun også påvirke sine omgivelser. Likevel var ikke Frøken Detektiv banebrytende på markedet. Hun bare var en av de mest synlige. Jeg hadde uansett stor morro av å lese de bøkene jeg fant om henne, også om Hardyguttene, og serien om 5, fire barn og en hund som løste problemer og mysterier!

4 Comments

Post a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.