Nina

Nina

Nina er min yngste skapelse men var den første til å bli publisert i filmform! Novelle og film for barn.

Les mer
Nona

Nona

Nona er mitt eldste arbeide. Jeg har hatt følge med henne i mange år, og håper jeg en dag får publisert henne. Nona er en fortelling innen sjangeren Fantacy, der jeg har frie tøyler og selv skaper min egen verden

Les mer
Kristin

Kristin

Kristin har jeg arbeidet med i rykk og napp. Hun er en krevende jente, fordi hun ikke har rot i Fantasy-miljøet. Pga dette krever det at jeg gjør min jobb med bakgrunnshistorien

Les mer
Homepage / Leseglede / Hva gjør en bok til en bra bok?
Blomster paa graven av Jonas Lie Stenen av Olaf Bull Synnøves sang av Bjørnstjerne Bjørnson Jeg har sett BBC Miniserie Anna Karenina fra 1977 Litteraturens betydelse Jeg har lest En reise til jordens indre av Jules Verne. Jeg har lest Kong Salomons Miner av H. Rider Haggard Jeg har lest Nilens Dronning av H. Rider Haggard. Jeg har lest Dødsgrottene ved Kôr av H. Rider Haggard Jeg har lest Tordivelen flyr i skumringen av Maria Gripe Jeg har lest Agnes Cecilia – En selsom historie av Maria Gripe Jeg har lest Skygge-gjemsel av Maria Gripe Jeg har lest Skyggenes barn av Maria Gripe Jeg har lest …Og de hvite skyggene i skogen av Maria Gripe Jeg har lest Skyggen over Steinbenken av Maria Gripe Jeg har lest Ravnejenta av Torill Thorstad Hauger En lang vinter gir seg. Rita reflekterer over «Det angår også deg» av Arnold Jacoby og Herman Sachnowitz Automatskrift. Automatskrift fra 2013 Yes. Skjerp dere! SKJERP DERE! Hvil i fred, Jahn. Takk for musikken. Shakespeare er fortsatt en innspirasjon Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Virginia Woolf Quote Godt sagt Jeg har begynt med Bullet journal Jeg har lest Robinson Crusoe av Daniel Defoe…igjen! Språk er facinerende Jeg har lest Anna Karenina av Leo Tolstoy Når man er historie-nerd : Yuki-onna Ikke alle skjønnheter har en penn Sannheten bakom «Solens sønn og Månens datter» Gratulerer med morsdagen! En replengdes avstand Hva vil jeg oppnå med å skrive? Beskyttet: Kezan og Prinsen – Del fire Beskyttet: Kezan og Prinsen – Del tre Gjenreisningen av Finnmark Ingen ord Om å få en «eureka» opplevelse mens man skriver Beskyttet: Kezan og Prinsen del 2 Beskyttet: Kezan og Prinsen revidert, del 1 The Dark Crystal Dette fenomenet som kalles skrivetørke Når «legender» går i tusen knas Kezan og Prinsen Hvil i fred, Margit Musikk til inspirasjon Automatskrift Automatskrift Vi har mistet Minken Fosheim Jeg har lest Anne Franks dagbok..igjen. Dagens bok-craving If I Can Stop One Heart From Breaking – Dagens dikt Sommerlesning – er du med? Jeg har lest Stormens Vandrer av Dan Hörning Noen dager elsker man kjæresten sin mer enn andre dager. John Michelet er død Jeg har lest Svärdspel i Hadarlon av Dan Hörning En Hustavle Sagaen om Isfolket – Podden del 23..og en halv?! Sagaen om Isfolket – Podden del 23 Sagaen om Isfolket – Podden del 22 Sagaen om Isfolket – Podden del 21 Sagaen om Isfolket – Podcast del 20 Podcasten så langt Sagaen om Isfolket – Podden del 19 Sagaen om Isfolket – Podden del 18 Sagaen om Isfolket – Podcast del 17 Sagaen om Isfolket – Podcast del 16 Bokgasmisk! Sagaen om Isfolket – Podden del 15 Sagaen om Isfolket – Podden del 14 Sagaen om Isfolket – Podden del 13 Sagaen om Isfolket – Podden del 12 Sagaen om Isfolket – Podden del 11 True story Sagaen om Isfolket – Podden. Del 10 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 9 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 8 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 7 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 6 Sagaen om Isfolket – Podden. Del fem Sagaen om Isfolket. Podden, del fire Sagaen om Isfolket – Podden. Del tre Sagaen om Isfolket – Podden. Del 2 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 1 På lista over lesestoff Lang vei tilbake På ønskelista Når glorien falmer Biblioteket i Ljusdal endelig åpent igjen!

Leseglede, Småprat

Hva gjør en bok til en bra bok?

Jeg har i grunnen ofte fundert litt på det. Som regel ikke mer enn et par minutter om gangen, før jeg slår meg til ro med at for meg er en god bok en bok jeg liker å lese, og gjerne vender tilbake til.

Jeg behøver ikke komme tilbake til godbitene hver uke. Ikke engang hvert år. Men jeg vil gjerne ha følelsen i meg å ville lese denne om igjen ved en eller annen anledning. Om det nå måtte være om 10 år eller om 10 dager.

Jeg har aldri lagt vekt på at det må være en prisbelønnet forfatter. Det må ikke være en spesifik type litteratur. Om jeg kan kjøpe den på Narvesen eller kun finner den i bok-butikker bekymrer meg heller lite. Boken må fange meg! Det er ikke mye kiosklitteratur som fanger meg. Jeg kommer på tre forfattere i farta, Bente Pedersen med Raija-serien, Trude Brænne Larsen med Ulveøyne, og Margit Sandemo med alle sine bøker jeg følger i tykt og tynt. Utover det har jeg vansker med å feste meg ved kiosklitteratur, men jeg har åpent sinn for dem.

Mange fordømmer kiosklitteratur som uspiselig og dårlig litteratur. Hvorfor det? Man kan la være å like en type litteratur, men det må da ikke gjøre det til dårlig litteratur. Holder det ikke med å si «jeg personlig liker det ikke men det fungerer jo åpenbart for mange andre» eller noe? Holder ikke det? Bare fordi jeg ikke rådigger cowboybøker synes jeg jo ikke folk som leser det hører hjemme i søpla. Hver sin smak og så videre.

Som sagt, for meg er det viktig at historien fanger meg. Noen forfattere klarer det dårlig. Andre på et par rader. Kate Mosse var for meg en ny opplevelse når jeg kjøpte hennes bok Labyrinten spontant. Ellers liker jeg å ha en viss innsikt i sjanger på forfatter, og hva andre lesevenner synes fordi det gir meg en viss anelse hva jeg kan forvente meg. Det er jo ikke garantert at jeg vil like det mine lesevenner liker, men da får jeg en viss idé. Med andre ord kan jeg vel neppe kalle meg altetende på bøker. Likevel var det noe med bokens tittel som dro i meg, og jeg spontankjøpte boken. Og elsket den rått og hemningsløst. Jeg vet ikke om jeg kan sette fingeren på hvorfor. Men på den andre siden behøver jeg vel egentlig ikke heller. For meg er det nok at jeg liker boken.

Som 11 eller 12 år gammel fikk jeg boken Sølvhingsten av Elyne Mitchell. Det var min første innbitte frenesi på bokfronten. Jeg leste den, gråt og åpnet den umiddelbart på nytt. Jeg tror ikke det er mange bøker jeg har lest så mange ganger som den som ung. Som voksen er den vel neppe helt i min målgruppe, men jeg bærer den med meg i hjertet mitt fordi den gir meg en liten smak på det å være en tenåring så fanatisk oppslukt av noe som bare en tenåring kan være. Det er på mange måter en nydelig følelse når det gjelder noe såpass ufarlig som en ungdomsbok om hester.

Til syvende og sist tror jeg ikke jeg er den som kan fortelle deg som leser om en bok er en god eller dårlig bok. Din smak er ikke lik min nødvendigvis. Den kan være det, eller det skiller stort. Jeg kan bare dele med meg min egen tanke om boka, fortelle om mine opplevelser, og dele synspunkter og tanker. Når det kommer til en bedømmelse blir det jo uansett din egen smak som avgjør om du er enig med meg eller ikke.

Post a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.