Nina

Nina

Nina er min yngste skapelse men var den første til å bli publisert i filmform! Novelle og film for barn.

Les mer
Nona

Nona

Nona er mitt eldste arbeide. Jeg har hatt følge med henne i mange år, og håper jeg en dag får publisert henne. Nona er en fortelling innen sjangeren Fantacy, der jeg har frie tøyler og selv skaper min egen verden

Les mer
Kristin

Kristin

Kristin har jeg arbeidet med i rykk og napp. Hun er en krevende jente, fordi hun ikke har rot i Fantasy-miljøet. Pga dette krever det at jeg gjør min jobb med bakgrunnshistorien

Les mer
Homepage / Bokanmeldelser / Rita reflekterer over Heksemesteren – Bok 2 Lyset i dine øyne
Blomster paa graven av Jonas Lie Stenen av Olaf Bull Synnøves sang av Bjørnstjerne Bjørnson Jeg har sett BBC Miniserie Anna Karenina fra 1977 Litteraturens betydelse Jeg har lest En reise til jordens indre av Jules Verne. Jeg har lest Kong Salomons Miner av H. Rider Haggard Jeg har lest Nilens Dronning av H. Rider Haggard. Jeg har lest Dødsgrottene ved Kôr av H. Rider Haggard Jeg har lest Tordivelen flyr i skumringen av Maria Gripe Jeg har lest Agnes Cecilia – En selsom historie av Maria Gripe Jeg har lest Skygge-gjemsel av Maria Gripe Jeg har lest Skyggenes barn av Maria Gripe Jeg har lest …Og de hvite skyggene i skogen av Maria Gripe Jeg har lest Skyggen over Steinbenken av Maria Gripe Jeg har lest Ravnejenta av Torill Thorstad Hauger En lang vinter gir seg. Rita reflekterer over «Det angår også deg» av Arnold Jacoby og Herman Sachnowitz Automatskrift. Automatskrift fra 2013 Yes. Skjerp dere! SKJERP DERE! Hvil i fred, Jahn. Takk for musikken. Shakespeare er fortsatt en innspirasjon Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Virginia Woolf Quote Godt sagt Jeg har begynt med Bullet journal Jeg har lest Robinson Crusoe av Daniel Defoe…igjen! Språk er facinerende Jeg har lest Anna Karenina av Leo Tolstoy Når man er historie-nerd : Yuki-onna Ikke alle skjønnheter har en penn Sannheten bakom «Solens sønn og Månens datter» Gratulerer med morsdagen! En replengdes avstand Hva vil jeg oppnå med å skrive? Beskyttet: Kezan og Prinsen – Del fire Beskyttet: Kezan og Prinsen – Del tre Gjenreisningen av Finnmark Ingen ord Om å få en «eureka» opplevelse mens man skriver Beskyttet: Kezan og Prinsen del 2 Beskyttet: Kezan og Prinsen revidert, del 1 The Dark Crystal Dette fenomenet som kalles skrivetørke Når «legender» går i tusen knas Kezan og Prinsen Hvil i fred, Margit Musikk til inspirasjon Automatskrift Automatskrift Vi har mistet Minken Fosheim Jeg har lest Anne Franks dagbok..igjen. Dagens bok-craving If I Can Stop One Heart From Breaking – Dagens dikt Sommerlesning – er du med? Jeg har lest Stormens Vandrer av Dan Hörning Noen dager elsker man kjæresten sin mer enn andre dager. John Michelet er død Jeg har lest Svärdspel i Hadarlon av Dan Hörning En Hustavle Sagaen om Isfolket – Podden del 23..og en halv?! Sagaen om Isfolket – Podden del 23 Sagaen om Isfolket – Podden del 22 Sagaen om Isfolket – Podden del 21 Sagaen om Isfolket – Podcast del 20 Podcasten så langt Sagaen om Isfolket – Podden del 19 Sagaen om Isfolket – Podden del 18 Sagaen om Isfolket – Podcast del 17 Sagaen om Isfolket – Podcast del 16 Bokgasmisk! Sagaen om Isfolket – Podden del 15 Sagaen om Isfolket – Podden del 14 Sagaen om Isfolket – Podden del 13 Sagaen om Isfolket – Podden del 12 Sagaen om Isfolket – Podden del 11 True story Sagaen om Isfolket – Podden. Del 10 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 9 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 8 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 7 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 6 Sagaen om Isfolket – Podden. Del fem Sagaen om Isfolket. Podden, del fire Sagaen om Isfolket – Podden. Del tre Sagaen om Isfolket – Podden. Del 2 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 1 På lista over lesestoff Lang vei tilbake På ønskelista Når glorien falmer Biblioteket i Ljusdal endelig åpent igjen!

Bokanmeldelser

Rita reflekterer over Heksemesteren – Bok 2 Lyset i dine øyne

Jeg har lest andre bok i Heksemesteren – Lyset i dine øyne av Margit Sandemo.

Jeg stuper umiddelbart over til bok nummer to, i kjent stil klarer jeg ikke vente og kaster meg over bok etter bok og sluker dem med glupende apetitt. Margit har den effekten på meg. Jeg blir som besatt, utålmodig, må lese mer og mer, og det går på bekostning av husarbeide og nattesøvn.

heksemesterenlyset2Tirils opphold på øyen ramler hun så fort forbi at jeg blir lett irritert og føler meg snytt. Jeg vil lese så mye mer om Tirils forvandling fra flyktning til bannende og livsglad kvinne, og hennes naivitet gjør meg faktisk litt irritert fra tid til annen. Hun har vandret så mye blandt de fattige i gatene inne i byen at hun ikke burde være så naiv. Men jeg liker hennes tid på øya, det er et friskt pust etter alt det deperimerte som har vært.

Móris reise på Island synes blir for lett beskrevet, og også hans opplevelse i kirka sammen med Galdra-Loftur synes jeg blir for enkel. Det finnes ingenting i hendelsene som skulle tilsi at straffen er så hard, ingenting i galdringen til Galdra-Loftur som sier att dette er så svart magi at det skulle få så enorme konsekvenser for noen av dem. Igjen kjenner jeg meg litt snytt, som om jeg har fått halvparten av det jeg ba om å få, og det føles også som min egen fantasi ikke strekker til.

Underveis irriterer jeg meg fortsatt litt på doseringene vi får i små drypp her og der, for eksempel der den unge gutten forteller om Galdra-Loftur som sier han må bruke sine krefter til ondskap og Móri som resonerer i det stille at det er jo feil men delvis rett med den instillingen. Jeg irriterer meg et kort sekund på at Margit vil belære oss med sitt synspunkt fortalt gjennom karakterene i fortelingen. Selv om jeg er enig med henne i spørsmålet. Nåja, jeg blir så fort fanget inn av historien så jeg kjenner bare et lite drypp av irritasjon før jeg farer videre i historien.

Jeg irriterer meg hele tiden over at Tiril og alle andre hele tiden sier at Móri kan man ikke elske «på den måten», han er ikke til for jordisk kjærlighet, men likevel fantaserer hun seksuellt om han uten å engang stille spørsmålstegn ved det eller endre sin oppfattning. Hun lever og puster for han og kaster seg hals over hode på en reise til Island kun basert på en drøm. Og fortsatt anser hun at man elsker ikke en slik som han. At hun forsøker være eller bare rett og slett er blind i sin unge alder kan jeg forstå, men alle rundt henne?

Tross dette får Margit meg lett med på reisen til Island. Jeg undrer likevel litt forisktig på hvorfor ingen lurer på hvorfor en ung og tiltrekkende kvinne reiser alene. Igjen slipper Tiril unna det utenkelige for en ung dame, og det helt uten konsekvenser. Forunderlig synes jeg.

Móris beskrivelse av sine netter der han treffer følgesledsagerne sine kjennes fattige. Det føles som det ikke finnes ord som beskriver noe i det hele tatt, tomt og hult, og ikke Margit verdig. Kanskje er det jeg som er trøtt, men det føles igjen som at det hun beskriver ikke henger sammen med hans herjede kropp og sjel. Om det er meg som er for forventningsfull, eller om hun undervriver fortellingen og overdriver hans fysiske og psykiske problem, eller om jeg er for blasert, vet jeg ikke. At identiteten til en av hans følgesledsagere går han så hus forbi synes jeg er underlig når han ser og vet så mye annet uten å anstrenge seg. Det kan jo være at denne skjuler sin identitet for ham, men hvordan kan da Tiril så lett se svaret?

Senere irriterer jeg meg faktisk ganske mye over at Tiril med litt tårer og kjøtt klarer å hele alle potene på dyret, uten synlige anstrengelser, mens Mõri som elsker dyr like høyt ikke har klart så mye som et hår. Jeg elsker den kjærligheten hun har for dyr, og hvordan det rene hjertet og hennes uselviske kjærlighet kan hjelpe så håndgripelig, men jeg blir litt sur over forskjellsbehandlingen mot Móri der. Hans kjærlighet og sorg over menneskers behandlig mot dyr er like stor, og han unnviker jo også å bruke galder som lar dyr få lide, det burde jo virkelig regnes med for en som er så fanatisk opptatt av å bli best i verden at han er villig til å ofre sin sjel for en bok!

Erling er en figur jeg har vanskelig for å bestemme meg for om jeg liker eller ikke liker. Han er overfladisk, korttenkt og en typisk handelsmann vant til å få sin vilje pluss at han er vant til å omgås de «fine». Likevel overser han mye hos Tiril som en mann av hans klasse og oppdragelse skulle ha skreket i sjokk over. Igjen slipper Tiril unna, og nå synes jeg det begynner å bli litt irriterende hvor mye hun kan tillate seg av spontanitet, tankeløshet for etikk og oppførsel uten at noen bryr seg annet enn med lite halvtamme protester. Så høy er ikke hennes stand at hun er hevet over slikt? Når det senere beskrives hvordan Erling går inn for å vinne hennes respekt får det selvklart en stor betydelse at han lukker øynene for en hel del, der kan jeg kjøpe det.

Som vanlig er Margits skrivestil myk og behagelig opplevelse som på tross av små irritasjonsmoment gjør lesingen til en ren glede. Innimellom ramler det jo inn en liten skrivefeil eller repetisjon av ord som kanskje kunne vært fjernet, men sånt er bare småplukk i det store og det hele. Fortellingen er myk og trivelig, men vitner om større saker som skal komme. HVer gang jeg leser denne serien bir jeg glad når jeg kommer til slutten av denne boken, for jeg vet at det kommer mer og boken har bygget opp en spenning i meg. Den får dog en temmelig brå avslutning når jeg leser de to siste sidene i boken, og jeg blir faktisk litt irritert over at en skyhøy rang skal blandes inn i Tirils lille liv igjen, men jeg tar den biten i kommende bok.

Nå er det på tide med bok nummer tre!

Post a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.