Nina

Nina

Nina er min yngste skapelse men var den første til å bli publisert i filmform! Novelle og film for barn.

Les mer
Nona

Nona

Nona er mitt eldste arbeide. Jeg har hatt følge med henne i mange år, og håper jeg en dag får publisert henne. Nona er en fortelling innen sjangeren Fantacy, der jeg har frie tøyler og selv skaper min egen verden

Les mer
Kristin

Kristin

Kristin har jeg arbeidet med i rykk og napp. Hun er en krevende jente, fordi hun ikke har rot i Fantasy-miljøet. Pga dette krever det at jeg gjør min jobb med bakgrunnshistorien

Les mer
Homepage / Godt sagt / Forfattere og deres påvirkning.
Blomster paa graven av Jonas Lie Stenen av Olaf Bull Synnøves sang av Bjørnstjerne Bjørnson Jeg har sett BBC Miniserie Anna Karenina fra 1977 Litteraturens betydelse Jeg har lest En reise til jordens indre av Jules Verne. Jeg har lest Kong Salomons Miner av H. Rider Haggard Jeg har lest Nilens Dronning av H. Rider Haggard. Jeg har lest Dødsgrottene ved Kôr av H. Rider Haggard Jeg har lest Tordivelen flyr i skumringen av Maria Gripe Jeg har lest Agnes Cecilia – En selsom historie av Maria Gripe Jeg har lest Skygge-gjemsel av Maria Gripe Jeg har lest Skyggenes barn av Maria Gripe Jeg har lest …Og de hvite skyggene i skogen av Maria Gripe Jeg har lest Skyggen over Steinbenken av Maria Gripe Jeg har lest Ravnejenta av Torill Thorstad Hauger En lang vinter gir seg. Rita reflekterer over «Det angår også deg» av Arnold Jacoby og Herman Sachnowitz Automatskrift. Automatskrift fra 2013 Yes. Skjerp dere! SKJERP DERE! Hvil i fred, Jahn. Takk for musikken. Shakespeare er fortsatt en innspirasjon Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Automatskrift Virginia Woolf Quote Godt sagt Jeg har begynt med Bullet journal Jeg har lest Robinson Crusoe av Daniel Defoe…igjen! Språk er facinerende Jeg har lest Anna Karenina av Leo Tolstoy Når man er historie-nerd : Yuki-onna Ikke alle skjønnheter har en penn Sannheten bakom «Solens sønn og Månens datter» Gratulerer med morsdagen! En replengdes avstand Hva vil jeg oppnå med å skrive? Beskyttet: Kezan og Prinsen – Del fire Beskyttet: Kezan og Prinsen – Del tre Gjenreisningen av Finnmark Ingen ord Om å få en «eureka» opplevelse mens man skriver Beskyttet: Kezan og Prinsen del 2 Beskyttet: Kezan og Prinsen revidert, del 1 The Dark Crystal Dette fenomenet som kalles skrivetørke Når «legender» går i tusen knas Kezan og Prinsen Hvil i fred, Margit Musikk til inspirasjon Automatskrift Automatskrift Vi har mistet Minken Fosheim Jeg har lest Anne Franks dagbok..igjen. Dagens bok-craving If I Can Stop One Heart From Breaking – Dagens dikt Sommerlesning – er du med? Jeg har lest Stormens Vandrer av Dan Hörning Noen dager elsker man kjæresten sin mer enn andre dager. John Michelet er død Jeg har lest Svärdspel i Hadarlon av Dan Hörning En Hustavle Sagaen om Isfolket – Podden del 23..og en halv?! Sagaen om Isfolket – Podden del 23 Sagaen om Isfolket – Podden del 22 Sagaen om Isfolket – Podden del 21 Sagaen om Isfolket – Podcast del 20 Podcasten så langt Sagaen om Isfolket – Podden del 19 Sagaen om Isfolket – Podden del 18 Sagaen om Isfolket – Podcast del 17 Sagaen om Isfolket – Podcast del 16 Bokgasmisk! Sagaen om Isfolket – Podden del 15 Sagaen om Isfolket – Podden del 14 Sagaen om Isfolket – Podden del 13 Sagaen om Isfolket – Podden del 12 Sagaen om Isfolket – Podden del 11 True story Sagaen om Isfolket – Podden. Del 10 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 9 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 8 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 7 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 6 Sagaen om Isfolket – Podden. Del fem Sagaen om Isfolket. Podden, del fire Sagaen om Isfolket – Podden. Del tre Sagaen om Isfolket – Podden. Del 2 Sagaen om Isfolket – Podden. Del 1 På lista over lesestoff Lang vei tilbake På ønskelista Når glorien falmer Biblioteket i Ljusdal endelig åpent igjen!

Godt sagt, Skrivekløe, Småprat

Forfattere og deres påvirkning.

“Do not meddle in the affairs of wizards, for they are subtle and quick to anger.” 
― J.R.R. TolkienThe Fellowship of the Ring

Selvklart er det slik at alle som skriver ønsker å være orginale. Like selvklart er det et faktum at man alltid blir inspirert og henter mental støtte og fotfeste hos de som har gått veien før en. Enten jeg vil eller ikke er det helt ubestridelig at min tekst er påvirket og inspirert av andre før meg. Det ville være arrogant å tenke jeg er banebrytende i skriving. Fakta er: Skrivekunsten har eksistert noen århundre før jeg engang var påtenkt. Jeg er neppe hverken banebrytende eller fullstendig orginal på noe som helst annet enn min egen lille verden.

cropped-pen_quill.jpgLikevel kan man være inspirert og påvirket av andre forfattere og like fullt skape sin egen stemme med en penn. Det er det jeg håper jeg lykkes med.

De største stemmene som har påvirket meg er uunngåelige Tolkien som har åpnet verden for meg til en fantastisk verden. Og vi har Margit Sandemo og Lisbeth Pahnke som begge har en svært jordnær og utrolig lite pompøs stemme i sine tekster. Margit som herlig og uavskrekket blander hverdag med fantasi og magi, og Lisbeth som skriver slik at hvem som helst med bare en liten anelse fantasi føler hun kunne like gjerne skrevet om deg. Vi har stemmer som Sigrid Undset som vekket min lengsel til vikingtiden med Kristin Lavransdatter, det er C.S. Lewis og Narnia som med hjelp fra BBC skapte en helt magisk jul som enda står i mitt minne som min aller beste jul noensinne og lokket meg til å lese. Vi har Jean M. Auel som med sin utrolig opphøyede og pompøse tekst likevel fanget meg som i et spindelvev i steinalderens verden. Vi har Kate Mosse som lykkes å fange meg i nyere tid. Og jeg akter å være så frekk å nevne en vesentlig mindre forfatter; Dan Hörning, som har gitt meg håpet at selv en som jeg kan gis ut, og som har lokket meg til en ny del av fantasi-verden med sine fortellinger.

Listen behøver ikke stoppe her. Alle de jeg har nevnt, og enda fler til, har bidratt til å forme meg som skribent, gi meg et sug av lengsel i magen etter å ikke bare måtte nøye meg med fantasien til hjelp for å få oppleve selv det de maler frem. Så hardt har mange av de bitt seg fast i meg at jeg tidvis ønsker å skrive akkurat slik som dem. Et fjollete innfall jeg heldigvis raskt rister meg ut av og holder meg til min egen penn. «Vær deg selv. Alle andre er jo opptatt allerede».

Jeg omfavner dem og den lærdom de kan gi meg. De krever noe av meg, alle som en. De krever at jeg er som vannet, former meg etter de innfall de får, og når de vel har snaret meg inn er jeg en villig slave til de følelser de tvinger på meg, og jeg er taknemlig for hver tåre, hvert hulk og hvert latterbrøl. Og en dag ønsker jeg å sette mitt merke på en lesevillig sjel som gjerne lever seg inn i mitt eget univers. Vil jeg lykkes? Kan jeg lykkes? Er jeg bra nok?

Bare tiden kan vise.

“Here you leave today and enter the world of yesterday, tomorrow, and fantasy.” 
― Walt Disney Company

Post a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.